Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 30 november 2015

Okänd fluga kan stoppa barkborren

Alla skogsägare fruktar en attack av barkborrar. Men barkborrarnas kanske största egna skräck är styltflugan. Den ganska okända flugan ska nu studeras i ett forskningsprojekt som kan leda till nya sätt att bekämpa barkborrar.

Larv av styltfluga av släktet Medetera.
Bild 1/4Larv av styltfluga av släktet Medetera. FOTO: Göran Hartman
Äggläggande hona av styltfluga av släktet Medetera.
Bild 2/4Äggläggande hona av styltfluga av släktet Medetera. FOTO: Göran Birgersson
Åttatandad granbarkborre, Ips typographus.
Bild 3/4Åttatandad granbarkborre, Ips typographus. FOTO: Göran Birgersson
Göran Birgersson bredvid det analysinstrument, en kombinerad gaskromatograf och masspektrometer, som ska användas för att identifiera dofterna som lockar styltflugorna till de träd som angripits av barkborrar.
Bild 4/4Göran Birgersson bredvid det analysinstrument, en kombinerad gaskromatograf och masspektrometer, som ska användas för att identifiera dofterna som lockar styltflugorna till de träd som angripits av barkborrar. FOTO: Thomas Brorson/SLU

Göran Birgersson, professor i kemisk ekologi vid SLU i Alnarp, har beviljats 3 miljoner kronor för att forska på styltflugor av släktet Medetera. I nuläget finns inte mycket kunskap om flugorna men de är enligt Göran Birgersson den främsta begränsande faktorn för barkborrar, en ökänd skadegörare i svenska skogar.

Forskat länge

– Jag har forskat på barkborrar sen urminnes tider, och doktorerade på dem i slutet på 1980-talet. På 1990-talet kom jag i kontakt med estnisk forskare som konstaterat att styltflugan var barkborrens främsta naturliga fiende. I Sverige har man mest uppmärksammat myrbaggar och hackspettar som fiender, men styltflugorna är mycket effektivare, det är de som knäcker barkborrarna.

De estniska resultaten var då helt okända i Sverige eftersom man inte haft tillgång till det som tidigare varit öststaternas forskning.

Dödar larver

Styltflugorna hittar träd som angripits av barkborre och lägger sina ägg på barken. Ur äggen kläcks larver som borrar sig in genom barken och dödar de barkborrelarver som finns där. Även de färdigutvecklade flugorna äter barkborrens larver.

Göran Birgerson ska nu handleda en doktorandstudie under fyra år.

Vet lite

– Vi vet så lite om styltflugorna så det blir mycket grundläggande biologisk forskning. Hur vanliga är de, hur hittar de barkborrarna under barken och hur angriper de larverna? Om styltflugorna kan massodlas kunde det vara ett effektivt vapen mot barkborresvärmningar. Samtidigt vet vi inte om det i sin tur kan ge några negativa effekter.

Varför har man inte undersökt det här tidigare om man redan på 1990-talet hade resultat som visade att styltflugan var den främsta begränsande faktorn för snytbagge?

– Det kan man fråga sig. Det här är tredje gången sedan 2005 som jag sökt medel för det. Nu ska det bli riktigt, riktigt roligt att komma ut i fält igen.

Relaterade artiklar

Till toppen