Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 april 2019

Ökad avverkning och tillväxt ger störst klimatnytta

Ett års tillväxt i Sveriges skogar binder mer än tre år av Sveriges totala utsläpp av koldioxid. Och ju mer som avverkas desto större är klimatnyttan, så länge tillväxten upprätthålls. Det hävdar Skogforsk i en ny rapport.

 Den svenska skogen binder koldioxid och ju mer som avverkas desto större blir klimatnyttan, så länge tillväxten upprätthålls.
Den svenska skogen binder koldioxid och ju mer som avverkas desto större blir klimatnyttan, så länge tillväxten upprätthålls. FOTO: Rolf Segerstedt

I Skogforsks nya rapport Det svenska skogsbrukets klimatpåverkan sammanfattas kunskapsläget med fokus på den svenska skogens klimatpåverkan.

Virket i skogen ökat

En av slutsatserna i rapporten är att ett års tillväxt i Sveriges skogar binder mer än tre års utsläpp av koldioxid och att mängden virke i skogen under de senaste hundra åren har ökat i en omfattning som motsvarar två miljarder ton koldioxid. Det vill säga 40 års totala utsläpp från Sverige på nuvarande nivå. Skogsbrukets egna utsläpp av koldioxid ligger omkring en miljon ton per år.

Hög produktion

En annan slutsats som dras i rapporten är att produktionen av virke ska vara så hög som möjligt, med hänsyn till andra värden, för att ge största möjliga klimatnytta.

 Rolf Björheden på Skogforsk är ansvarig för rapporten Det svenska skogsbrukets klimatpåverkan.
Rolf Björheden på Skogforsk är ansvarig för rapporten Det svenska skogsbrukets klimatpåverkan. FOTO: Sven Tegelmo/Skogforsk

– Att lämna skogen orörd skulle under en tid öka inlagringen av kol. Men i fullmogen skog sker ingen nettoinbindning av kol, eftersom nedbrytningen av död trädbiomassa balanserar den årliga tillväxten, säger Rolf Björheden vid Skogsforsk, i ett pressmeddelande.

Ännu större klimatnytta

Även skogsprodukterna ger stora klimateffekter. Varje år minskar utsläppen med 40 miljoner ton genom att de ersätter produkter gjorda av fossila material.

– Om mer av biomassan i den avverkade skogen utnyttjades skulle skogsprodukternas klimatnytta kunna höjas till 60 miljoner ton per år. Det är mer än de årliga svenska utsläppen som ligger på 54 miljoner ton. Vid ett ökat uttag stiger alltså klimatnyttan ytterligare, så länge som tillväxten upprätthålls, säger Rolf Björheden.

Fokus på koldioxid

Värt att notera är att rapporten fokuserar enbart på skogens förmåga att binda koldioxid och alltså inte tagit hänsyn till faktorer som till exempel biologisk mångfald eller sociala värden.

Läs mer: Svensk modell bra för klimatetSkogsbruk ska få livscykelanalys

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen