Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 juni 2019

Öka farten virtuellt 

Med den nya simulatortekniken kommer föraren rakt in i maskinhytten. Utan att vara på plats i verkligheten. Det kan hjälpa utbildning, forskning och produktionshastigheten i skogen. 

 Francesco Pietroni med Komatsu Forests skogsmaskinsimulator som har VR-teknik.
Francesco Pietroni med Komatsu Forests skogsmaskinsimulator som har VR-teknik. FOTO: Gunnar Andersson

Virtuell verklighet, eller VR-teknik, har utvecklats mycket snabbt de senaste åren. Mycket tack vare spelindustrin. Med hjälp av speciella glasögon ser användaren en simulerad bild av verkligheten. VR-glasögonen känner av åt vilket håll man riktar blicken och visar upp den simulerade verkligheten i samma riktning. Det ger en känsla av att vara på plats.

Gymnasier huvudmålgrupp

Nu används tekniken också i avancerade simulatorer för skogsmaskiner.

– Huvudmålgruppen för våra simulatorer är naturbruksgymnasier med maskinutbildning. Det blir allt vanligare att de också investerar i ett VR-kit till sina simulatorer. Men även skogsbolag har börjat använda dem för att lyfta erfarna förare, så att de kan bli ännu bättre, säger Francesco Pietroni på Komatsu Forest. 

Sedan 1990-talet

Komatsu Forest och Umeå universitet har sedan 90-talet samarbetat om simulatorprogram för skogsmaskiner. Det resulterade i simulatorföretaget Oryx Simulations AB, som grundades 1999. De har bland annat utvecklat VR-teknik för skogsmaskiner. I april förra året köpte Komatsu Forest Oryx Simulation. 

Närmare verkligheten

Francesco Pietroni tror att träningen i VR-simulatorer kan öka kvaliteten i utbildningen på ett relativt snabbt och billigt sätt. 

– En av anledningarna till att vi utvecklat en VR-lösning är att eleverna känner sig lite begränsade i synfältet i vanliga simulatorer när man tittar på en skärm på väggen. Med VR-teknik kommer man mycket närmare verkligheten och får bland annat en bättre avståndsbedömning.

 Komatsu Forests skogsmaskinsimulator.
Komatsu Forests skogsmaskinsimulator. FOTO: Komatsu Forest

Fakta: Komatsus VR-simulering

Komatsu Forest säljer mellan 30 och 50 simulatorer med VR-teknik per år över hela världen. De har också två metodinstruktörer som reser runt i Sverige och utbildar förare. De inriktar sig främst på erfarna förare och hur de kan bli ännu bättre. 

I simuleringen kan föraren välja trädslag, terräng och skogstäthet och träna i samma förhållanden som man möter i skogen. Det går att välja mellan björk, tall, gran och eukalyptus.

Det finns också en multiplayer-funktion, där två simulatorer kan köra i samma vy. Det är exempelvis möjligt för en skotare och skördare att samarbeta och statistiken kan visa lagresultatet. 

Är det stor skillnad på en vanlig simulator och VR-teknik?

– Det beror på vad du vill uppnå som lärare och elev. Från början är det kanske inte nödvändigt med VR-teknik, men när man kommer djupare in i metoderna blir det nästan ett måste. Annars får man inte den verklighetskänsla som behövs.

 Francesco Pietroni kör Komatsu Forests skogsmaskinsimulator med VR-teknik.
Francesco Pietroni kör Komatsu Forests skogsmaskinsimulator med VR-teknik. FOTO: Gunnar Andersson

Han påpekar att vissa förare måste vänja sig vid att använda VR-glasögon. I början kan de bli lite illamående och måste träna i korta pass.

Vad kostar en simulator med VR-teknik ?

– Ett komplett paket med stol, skärm, glasögon, spakar och mjukvara kostar omkring 500 000 kronor. Men det är en rimlig kostnad jämfört med att köpa två riktiga maskiner. 

Träna säkert

I VR-simulatorn behövs bara tillgång till ström. Sedan kan man träna dygnet runt, året runt i en säker miljö. 

– Man kan också upprepa exakt samma manövrar många gånger i rad på ett sätt som man inte kan göra i verkligheten, säger Francesco Pietroni.

Läs mer: Drönare och VR tar skogsjobbet till ny nivå

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen