Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 februari 2018

Nytt vargrevir upptäckt i Östergötland

Länsstyrelsen har konstaterat att ett par vargar bildat ett nytt revir strax norr om sjön Roxen i Östergötland.

FOTO: Mostphotos

Sedan en tid tillbaka har vargar rört sig i skogarna i Östergötland och nu konstaterar Länsstyrelsen i Östergötland att de lyckats skapa ett nytt revir i området.

– Från och med idag är det klart att det finns ett vargrevir runt sjön Långbogen, i området mellan Borensberg och Finspång, säger rovdjursspanare Anders Hedström, till SVT Nyheter Östergötland.

Hane från Västmanland och norsk tik

Anders Hedström har även fångat vargarna på film och lyckats fastställa att det handlar om en hane som härstammar från Lindesberg i Västmanland och en tik från Trysil i Norge. Hanen ska ha funnits i skogarna sedan i somras.

Det andra området i söder på kort tid

Området som vargarna rör sig i är ungefär 15 000 till 20 000 hektar stort. De kommande månaderna ska länsstyrelsen fortsätta att kartlägga vargparet ytterligare.

Tidigare i år har också ett nytt vargrevir med två vargar upptäckts i Södermanland i ett område mellan Eskilstuna, Flen, Strängnäs och Gnesta.

LÄS MER: Nytt vargrevir upptäckt i Sörmland

Oro från lantbrukare

Att vargarna rör sig allt längre söder ut sprider oro bland lantbrukare. Björn Johansson är fårbonde i Vikbolandet öster om Norrköping och blev av mer 13 får 2011 när en varg vandrade in i området.

– Ska de bosätta sig där nu i sitt nya revir kommer ju inte skadetillfällena att minska (…) Det är ingen som ser något nöje i att ha en varg som lemlästar en hel besättning ibland, säger han till Sveriges Radio Östergötland.

”Det saknas en långsiktig strategi”

Jens Frank är rovdjursforskare vid Viltskadecenter på SLU. Han menar att det saknas en strategi för hur man effektivt ska hindra attacker mot tamdjur. När varg söker sig längre söderut blir angreppen mot tamdjur fler vilket ökar behovet av bidrag till rovdjursstängsel. Men efter tre till fyra attacker beslutar Länsstyrelsen vanligtvis om skyddsjakt. Då blir bidragen till rovdjursstängsel bortkastade pengar.

– Ja, om de ändå ska skjutas sen då är det ju ett slöseri med pengar. Länsstyrelserna har ingen långsiktig strategi att förhålla sig till, säger Jens Frank till Sveriges Radio Östergötland.

Vargen har en roll i systemet

Regionansvarig i Svenska Rovdjursföreningen, Björn Ljunggren, är dock glad över det nya reviren i söder.

– Jag anser att vargen, liksom alla andra arter, har en rätt att finnas till, men också för att den fyller en roll i det ekologiska systemet, säger han.

LÄS OCKSÅ: Licensjakten över – 15 vargar fällda

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen