Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 9 oktober 2017

Nytt stort utbrott av Diplodia pinea

Svampsjukdomen Diplodia pinea har konstaterats i ett 30 hektar stort bestånd i Hälsingland. Det innebär att Skogsstyrelsen anser att tallsjukdomen är etablerad i södra och mellersta Sverige.

 Planta sannolikt drabbad av Diplodia pinea.
Planta sannolikt drabbad av Diplodia pinea. FOTO: Nils Frank, Skogsstyrelsen

Skogsstyrelsen har fått rapporter om bekräftade prover från SLU som visar att skogsbeståndet drabbats av Diplodia pinea. Området ligger i närheten av Ljusdal. Hur stor del av beståndet som är angripet är inte klarlagt, men angreppet innebär att sakkunninga vid SLU och Skogsstyrelsen är överens om att Diplodia pinea får anses som etablerad i Sverige och anses spridd i södra och mellersta Sverige.

”Oroande”

– Det är överraskande men också oroande att sjukdomen finns så långt norrut. Det kan få stora konsekvenser för markägare med ökade kostnader vid föryngring, säger Nils Frank, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen i Hudiksvall i ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.

Sommaren 2016 var första gången som Diplodia pinea upptäcktes på beståndsnivå. Då handlade det om ett cirka 15 hektar stort område med tallungskog utanför Arlanda.

Flera utbrott

Skogsägaren fick avverka beståndet och träden flisades och brändes för att inte sporerna skulle sprida sig. Sedan dess har svampsjukdomen konstaterats på flera ställen i södra och mellersta Sverige.

– Det här har passerat under radarn och omfattningen är nog betydligt större än vi tidigare har förstått. Nu går sjukdomen nog inte att utrota. Svampen har tidigare bara haft förutsättningar att få fäste i sydligaste Sverige men i dag bör den hitta lämpligt klimat upp till norrlandsgränsen, säger Hans Källsmyr, skadesamordnare på Skogsstyrelsen, i pressmeddelandet.

Ingen ersättning

Diplodia kan ta död på ett träd, men framför allt orsakar den tillväxtförluster och skador som förhindrar att träden växer upp till högkvalitetsskog.

I dag finns inget regelverk kring skadegöraren och det utgår ingen ersättning till skogsägaren. Som Land Skogsbruk nyligen skrivit om täcker inte heller de vanligaste skogsförsäkringarna i nuläget angrepp av Diplodia pinea på växande skog.

Skogsstyrelsens råd till skogsägare

Håll utkik efter bruna årsskott, framför allt på ung tall. Det kan vara ett tecken på att svampen angripit trädet.

Diplodia är också lätt att förväxla med knäckesjukan.

När sjukdomen är bekräftad kan de mest angripna träden tas ned och få ligga kvar. Under skottskjutningen bör skogsägaren undvika åtgärder eftersom sporerna sprids som mest då.

Ett så varierat bestånd som möjligt med många trädslag gör beståndet mer motståndskraftigt mot skadeangrepp.

PREMIUM: Så täcker din försäkring om du drabbas av svamp

Relaterade artiklar

Till toppen