Gå till innehåll

Meddelande:

Det ser ut att vara tekniska problem just nu.

svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 June

Nytt projekt ska stoppa minkar

Ett EU-finansierat projekt startar nu för att utrota minken i naturområden i Sverige, Norge och Finland.

FOTO: IBL

Minkar orsakar stora skador i naturen, bland annat på fågelkolonier. Under sommaren drar ett nytt projekt igång för att bekämpa minken i Norden. I Sverige är Svenska Jägareförbundet huvudman.

– Om vi får en storskalig effekt så att populationen går till ett minimum och kan visa vetenskapligt att fågellivet reagerar så kommer det här att tas i bruk av nästan samtliga kustlänsstyrelser i Sverige och stora delar av Europa, där minken är det mest invasiva rovdäggdjur vi har, säger projektledaren Per-Arne Åhlén, till Sveriges Radio Vetenskapsradion.

300 fällor sätts ut

Budgeten för det EU-finansierade projektet är 7,3 miljoner kronor. Bland annat så ska 300 nya minkfällor sättas ut i Umeälvens delta.

Fällorna kan döda upp till 18 minkar i rad och är automatiska.Ifall projektet blir framgångsrikt kommer det att utökas till ytterligare områden.

LÄS OCKSÅ: Mårdhund har siktats vid höga kusten

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen