Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 12 mars 2018

Nytt förslag om skatt på vägslitage

Regeringens förslag till ny vägslitageskatt möter mothugg från Skogsindustrierna.

 Förslaget på ny vägslitageskatt möter kritik.
Förslaget på ny vägslitageskatt möter kritik. FOTO: Mostphotos

I fredags presenterade finansdepartementet ett förslag på ny vägslitageskatt. Där föreslås bland annat en slopning av tisdsbaserad beskattning till förmån för en avståndsbaserad beskattning för tunga lastbilar. Detta för att jämna ut konkurrensen mellan svenska och utländska åkare, skriver Skog Supply.

Vissa vägar undantagna

Data på hur långt lastbilen har kört ska föras över efter satelitpositionering till Transportstyrelsen som beslutar om beskattning.

I förslaget finns vilka vägar som bör omfattas av beskattning, som europavägar, riksvägar och primära länsvägar. Dock bör vissa vägar undantas, där färre än 500 tunga fordon per dygn kör.

Skatt på cirka en tredjedel

Skatten bör, enligt förslaget, begränsas till ett mindre trafiknät med hög belastning, cirka 30 procent av vägarna. De fordon som väger över 3,5 ton bör vara skattepliktiga, men att det beror på olika typer av fordon utifrån vikt, antal hjulaxlar och draganordning.

”Mycket är oklart”

Skogsindustrierna är kritiska till förslaget.

– Det påverkar konkurrenskraften negativt eftersom det här är en ny skatt som ska läggas på alla andra befintliga skatter. Vi anser att man borde ha tagit ett helhetsgrepp och se över hela beskattningen på vägtrafiken, säger Karolina Boholm, transportdirektör vid Skogsindustrierna, till Skog Supply.

– Dessutom är det väldigt mycket som är oklart, i förslaget finns det varken skattesatser eller definitiva vägar, säger hon.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen