Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 februari 2019

Nytt bekämpningsområde för barkborre

Det allvarliga läget när det gäller barkborre har fått Skogsstyrelsen att inrätta ett bekämpningsområde i stora delar av Götaland och Svealand.

 Föreskrifterna för det nya bekämpningsområdet gäller från den 1 april 2019.
Föreskrifterna för det nya bekämpningsområdet gäller från den 1 april 2019. FOTO: Bengt Andersson

Skälet är att förra årets heta sommar gav omfattande angrepp av granbarkborre i södra Sverige. Syftet är att genom olika samlade insatser begränsa utbrottet av skadegöraren.

Enligt Skogsstyrelsen är det här det största området hittills i Sverige som klassats som bekämpningsområde mot granbarkborre.

– Vi står inför ett mycket allvarligt läge när det gäller skadeinsektens utbrott med risk för miljardförluster för skogsägarna. Skogsstyrelsens styrelse har nu fattat beslut om ett nytt bekämpnings­område för att visa på behovet av extraordinära insatser. Det kommer krävas mycket av alla aktörer och vi behöver skogsägare som är på tårna för att lindra omfattningen, säger Mats Carlén, Skogsstyrelsens regionskadesamordnare i Region Syd, i ett pressmeddelande.

Stora skador av barkborre

Inventeringar visar att angreppen hittills omfattar cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige, vilket bedöms motsvara ett virkesvärde på omkring en miljard kronor.

Angreppen uppges vara som mest omfattande i sydöstra Götaland, men betydande angrepp finns även i andra områden, uppger Skogsstyrelsen, som bedömer att angreppet kommer bli minst lika stort under 2019.

 Skogsstyrelsen inrättar ett nytt bekämpningsområde för barkborre.
Skogsstyrelsen inrättar ett nytt bekämpningsområde för barkborre. FOTO: Skogsstyrelsen

FAKTA: Nytt bekämpningsområde

*Södermanlands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Blekinge län,

*Skåne län: Osby, Östra Göinge, Bromölla, Kristianstads, Hörby, Höör, Hässleholms, Perstorps, Klippans, Örkelljunga och Ängelholms kommuner,

*Västra Götalands län: Vara, Falköpings, Tidaholms, Hjo, Tibro, Skövde, Skara, Lidköping, Götene, Mariestads, Gullspångs, Töreboda och Karlsborgs kommuner,

*Örebro län: Laxå, Askersunds, Hallsbergs, Kumla, Örebro och Lekebergs kommuner

FAKTA: Bekämpningsområde sedan tidigare

*Gävleborgs län: Nordanstigs, Hudiksvalls, Ljusdals, Bollnäs, Ovanåkers och Söderhamns kommuner,

*Västernorrlands län: Härnösands, Kramfors, Sollefteå, Sundsvalls, Timrå och Ånge kommuner,

*Jämtlands län: Östersunds kommun, Bräcke och Ragunda kommuner, de delar av Bergs och Härjedalens kommuner som ligger öster om väg E 45, Ströms, Alanäs, Gåxsjö, Hammerdals, Fjällsjö, Bodums och Tåsjö distrikt inom Strömsunds kommun.

”I ett bekämpningsområde kan Skogsstyrelsen i enskilda fall besluta om att stående granar med nya angrepp av granbarkborre ska avverkas och transporteras bort. En annan viktig skillnad i ett bekämpningsområde är att högst tre kubikmeter gran med färska skador inom ett hektar får lämnas kvar i skogen efter skogsskador som till exempel storm, brand och snöbrott”, skriver Skogsstyrelsen.

Föreskrifterna för det nya bekämpningsområdet gäller från den 1 april 2019.

LÄS MER: Fällor ger koll på hur barkborrarna svärmarLÄS MER: Värre granbarkborreangrepp än befarat

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen