Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 mars

Nya steg mot att skapa rötresistenta granar

Forskare på SLU anser att rötresistens är en faktor att ta hänsyn till inom trädförädlingen. Motståndskraften mot röta påverkar inte trädens tillväxtförmåga eller vedegenskaper, hävdar de.

 Rotröta på gran.
Rotröta på gran. FOTO: SLU

Rotröta, ett svampangrepp i veden på växande granar, beräknas kosta skogsbruket cirka 1 miljard kronor per år i förstörda virkesvärden. Förhoppningar finns att förädla fram granar med god motståndskraft mot angrepp.

Farhågor

Det har dock funnits farhågor att träden då skulle bli rotröteresistenta på bekostnad av trädens tillväxt och olika nyttiga vedegenskaper. Det finns dock inget skäl till dessa farhågor, hävdar en forskargrupp på SLU i en ny studie. Enligt forskarnas resultat finns inget negativt samband mellan ökad motståndskraft mot rotröta och tillväxt respektive önskvärda vedgenskaper.

 Timmervälta med rötade stockar.
Timmervälta med rötade stockar. FOTO: Jonàs Oliva Palau/SLU

Gynnar fiberlängden

”Faktum är att för en av de attraktiva vedegenskaperna, längden på fibern, hittade vi ett positivt samband med resistens, det vill säga en tendens att de resistenta träden också har längre fibrer”, säger Malin Elfstrand, en av forskarna i gruppen, i en skriftlig kommentar.

Hitta resistenta individer

Forskarna drar därför slutsatsen att det inte finns något skäl att inte redan nu inkludera rötresistens i förädlingsarbetet. Forskarna har tidigare tagit fram en genetisk markör för resistens, vilken de anser redan nu skulle kunna användas för att plocka ut resistenta individer till förädlingsarbetet.

Läs mer: Forskarnas genväg i kampen mot rötan

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen