Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 juli 2019

Nya pengar satsas på kartor i kampen mot granbarkborre

Regeringen har beslutat att satsa ytterligare 2,2 miljoner kronor i kampen mot granbarkborrar. En del av pengarna kommer Skogsstyrelsen att använda till förbättrade karttjänster.

 Skogsstyrelsen tänker använda en del av regeringens 2,2 miljoner till karttjänster inför bekämpningen 2020.
Skogsstyrelsen tänker använda en del av regeringens 2,2 miljoner till karttjänster inför bekämpningen 2020. FOTO: Istock

Under den torra sommaren 2018 drabbades 3–4 miljoner skogskubikmeter granskog av granbarkborreangrepp, motsvarande ett värde upp till 1,6 miljarder kronor. Beräkningar inför sommaren 2019 pekar på ännu större angrepp. Angreppen väntas pågå ett antal år framåt, enligt Skogsstyrelsen.

Klara till 2020

En del av de 2,2 miljoner som regeringen satsar i kampen mot granbarkborre kommer Skogsstyrelsen använda till att utveckla kartor som ska ge skogsägarna en fingervisning om var det finns en ökad risk för angrepp. Målet är att kartorna ska vara klara inför bekämpningsarbetet 2020.

Europeiska satellitbilder och den pågående laserskanningen av svenska skogar kommer att utgöra ett bra dataunderlag för att utveckla kartor som kan användas i jakten på granbarkborre, enligt Skogsstyrelsen.

LÄS MER (PREMIUM): Här jagas barkborrar med drönare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen