Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 29 mars 2017

Nya misstankar om grova jaktbrott i stor härva

Det har framkommit misstankar om fler grova jaktbrott i den stora jaktbrottshärvan i Norrbotten.

FOTO: Ann Lindén

I augusti i fjol slog polis till mot fem män i Norrbotten, misstänkta för jaktbrott. Det var när det beslagtagna materialet från husrannsakningarna gicks igenom som nya misstankar om fler jaktbrott framkom, enligt P4 Norrbotten.

– I det beslagtagna materialet så har vi påträffat fler brott än vad de ursprungliga misstankarna omfattade. Det har lett till ett antal nya misstankar som vi utreder och där är vi inte riktigt klara än, säger miljöåklagare Christer B Jarlås.

Ytterligare bevis på illegal jakt

Utredarna tog hand om stora mängder material från husrannsakningarna, allt från hundhalsband och så kallade trackers till datorer. Enligt åklagaren kan det nu finnas ytterligare bevis på illegal jakt på rovdjur i detta material.

– Det är även sådana fynd som gått till genetisk analys för att fastställa vad det är för djurarter, säger Christer B Jarlås.

Enligt åklagaren handlar det om runt fem nya brottsmisstankar i åtalet, exakt hur många kan justeras beroende på provsvaren.

De misstänkta nekar

De fem männen misstänks sedan tidigare för grova jaktbrott, grova jakthälerier och grova vapenbrott. Det handlar om jakt på björn och järv, bland annat i trakterna runt Morjärv och Vidsel.

Åklagaren tror nu att utredningen kan bli den största i sitt slag i Sverige.

– Om allt kommer med i en lagföring så blir det ju ett av de största grova jaktbrotten som har lagförts i landet, om inte det största, säger Christer B Jarlås.

De misstänkta männen har nekat till brott under utredningen. En av dem har även friats från misstanken om grovt jaktbrott, och misstänks nu för grovt jakthäleri.

Läs mer: Myndighetsperson satt häktad för illegal björnjakt – frias

Relaterade artiklar

Till toppen