Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 april 2019

Nya kliv mot en mer jämställd skogsbransch

Skogsnolia rensar ut de lättklädda damerna på motorhuvarna och låter ett helt nytt jämställdhetsgrepp genomsyra årets mässa.

 Med en rad jämställdhetsinitiativ vill Skogsnolia bana väg för fler kvinnor i skogsbranschen.
Med en rad jämställdhetsinitiativ vill Skogsnolia bana väg för fler kvinnor i skogsbranschen. FOTO: leif jäderberg

Senast den nordliga skogsmässan Skogsnolia arrangerades 2015 visade en av utställarna lättklädda kvinnor på maskinernas motorhuvar.

Fyra år senare ska ett helt nytt jämställdhetsgrepp genomsyra mässan, rapporterar Folkbladet.

Mest jämställd vinner

Bland annat kommer skogsbranschens utställare få svara på frågor om hur väl de lyckas vara inkluderande i allt från marknadsföring till storlekar på arbetskläder. Den som lyckas bäst vinner ett jämställdhetspris på 20 000 kronor.

– Som du förstår kan vi inte plötsligt 2019 bli väldigt jämställda, men vi tar den flaggen, säger Kristin Olsson, projektledare för Skogsnolia, till Folkbladet.

Initiativ för förändring

Skogsbranschen är i dag starkt mansdominerad och bara drygt 15 procent av de som arbetar i skogen är kvinnor. Den senaste tiden har dock en rad initiativ tagits för förändring, bland annat ett nytt nätverk för kvinnor inom skogssektorn (Nyks) och killmiddagar med samtal kring jargong och sexuella trakasserier.

Läs mer: Skogsnolia och Sveaskog satsar på jämställdhet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen