Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 31 december 2019

Ny skördare för självverksamma skogsägare

Kranman lanserar nu sin första rena skördare. En liten sexhjuling byggd på ett helt nytt chassi och med en helt ny parallellkran.

 Kranman har tagit fram en helt ny parallellförd kran.
Kranman har tagit fram en helt ny parallellförd kran. FOTO: Kranman

Bakgrunden till att Kranman utvecklat et skördare är att man under två år sålt Bison 10000x kombi som en kombinerad skotare och skördare.

– Men det är svårt att bygga en maskin som är bra på två saker så nu har vi utvecklat en ren skördare, säger Björn Blixt som är delägare.

Byggd från grunden

Den nya skördaren, Kranman 520S, är byggd för att gå i förstagallringar och Kranman tror att kunderna i första hand blir självverksamma skogsägare. Den nya skördaren är från grunden byggd för att vara en skördare och har nu visats upp som prototyp.

– Vi har fokuserat på att få maskinen tung. Därför har vi byggt ett helt nytt chassi som är konstruerat med en låg tyngd punkt, förklarar Björn Blixt.

Väger 4 ton

Som exempel kan nämnas att framchassit är byggt enbart av 20 mm plåt och boggiarmarna är skurna i 100 mm tjock plåt. Dessutom är hjulen vätskefyllda. Resultatet blir att maskinen väger nästan 4 ton.

– Det behövs. Ska man ha en kran som är 5,2 m lång och en maskin som är 1,7 m bred och ska klara lyfta 700 kilo, så är det inte så mycket att välja på, säger Björn Blixt.

Parallellkran

Kranman har också valt att ta fram en helt ny parallellförd kran som ger bättre egenskaper för att skörda än en skotarkran.

– Genom parallellförningen jobbar man dubbelt så fort in och ut jämför med en vanlig kran, och tillsammans med servospakarna i armstöden så blir förflyttningen av aggregatet mellan träden väldigt lätt och exakt, förklarar Björn Blixt.

Utan elektronik

Skördaren har olika pumpar för drivning, kran och aggregat och tillsammans med en bensinmotor på 37 hp kan man köra aggregat, kran och drivning samtidigt. För att öka driftsäkerheten är maskinen, bortsett från aggregatet, byggd utan datorer och elektronik.

Kranman planerar att skördaren ska gå i produktion under 2019.

Teknisk fakta: Kranman 520S

Längd: 5 meter

Bredd: 1,7 meter

Vikt: 4 ton

Kran: Parallellkran med 5,20 meters räckvidd

Lyftkapacitet: 700 kilo

Motor: 2-cylindrig bensinmotor på 37 hästkrafter

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen