Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 november 2018

Ny skogsmaskinförarutbildning för vuxna

Efter nyår startar Stora Segerstad naturbrukscentrum en ny utbildning för vuxna som vill bli skogsmaskinsförare. Det är den enda utbildningen inom området i södra Sverige.

 En ny skogsmaskinförarutbildning för vuxna startar på Stora Segerstad naturbrukscentrum efter nyår.
Bild 1/2 En ny skogsmaskinförarutbildning för vuxna startar på Stora Segerstad naturbrukscentrum efter nyår. FOTO: Marie Henningsson
 Stora Segerstad naturbrukscentrum är en skola med den absolut senaste skogstekniken.
Bild 2/2 Stora Segerstad naturbrukscentrum är en skola med den absolut senaste skogstekniken. FOTO: Marie Henningsson

– Det saknas erfarna skogsmaskinförare i hela landet och om vi ska öka andelen utlandsfödda och kvinnor i branschen så måste det finnas en utbildningsväg för vuxna, säger Håkan Hulebo, skolutvecklare på Stora Segerstad, Jönköpings län.

LÄS MER: Fler jobb i skogen än i lantbruket

1,6 miljoner kronor i stöd

Det är tack vare ett stöd på 1,6 miljoner kronor från Stiftelsen Seydlitz MP bolagen som skolan kan starta utbildningen i början av 2019. Målsättningen är att utbilda minst åtta maskinförare.

– Skolan erbjuder idag en grundläggande utbildning i skogsbruk inom komvux, men utbildningen räcker inte till för att matcha de krav som branschen ställer på skogsmaskinförare idag, säger Ulrik Svensson, verksamhetschef på Stora Segerstad.

Små elevgrupper

Den ettåriga utbildning som nu tagits fram av skolan ska ge kompetens att köra både skotare och skördare. Det är en relativt kostsam utbildning, med små elevgrupper och avancerade maskiner som ska genomföras under ett år med stöd av fonden.

– Under tiden ska en ledningsgrupp för utbildningen arbeta med att hitta andra finansiärer så att utbildningen kan bli permanent. Det finns även tankar på att skapa något liknande inom lantbruksområdet, säger Ulrik Svensson.

LÄS MER: Maskinförare ska utbildas i gymnasiet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen