Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 augusti 2019

Ny skogsdöd i Tyskland

På 1980-talet drabbades Tyskland av en skogsdöd som främst orsakades av nedfallet av surt regn. Nu tycks det som att den tyska skogen är på väg att drabbas av skogsdöd igen. Men den här gången är orsaken en annan.

 I Tyskland dör skog på grund av torka och skadeinsekter. Så här ser barkborredödad gran ut i Sverige.
I Tyskland dör skog på grund av torka och skadeinsekter. Så här ser barkborredödad gran ut i Sverige. FOTO: Mats P. Ostelius

Delar av den tyska skogen är satt under stark stress. Förra sommarens torka följdes av vinterstormar och den här sommaren har också präglats av torka. I juli slogs exempelvis nytt värmerekord i Tyskland med 42,6 grader.

Skog har förstörts

Nu uppger Sveriges Radio att tyska skogsägare pratar om att skogen har drabbats av århundradets katastrof där ungefär 110 000 hektar skog redan har förstörts av stormskador, långvarig torka och angrepp med skadeinsekter.

Drabbade får pengar

Problemen är störst i norra Tyskland och enligt Sveriges Radio har skogsdöden i Tyskland blivit en fråga på högsta politiska nivå. Den tyska regeringen har lovat pengar till drabbade skogsägare för att röja upp i skogen och ett skogstoppmöte planeras till september.

10 miljarder

Enligt Danmark Radio ska de drabbade områdena i ett första skede stöttas med cirka 10 miljarder kronor som främst ska gå till att ta ut döda träd, vindfällen och att begränsa invasionen av barkborrar.

LÄS MER: Stort timmerutbud ökar tysk trävaruproduktion

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen