Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 maj 2019

Ny skogsägarförening skippar virkeshandel

En ny skogsägarförening har sett dagens ljus: Föreningen skogens mångbruk. Men föreningen ska inte bedriva traditionell handel med rundvirke.

– Nej, vi fokuserar på alla andra affärsidéer och inkomster från skogen, säger Ola Engelmark, ordförande.

 Ola Engelmark, ordförande för Föreningen skogens mångbruk.
Ola Engelmark, ordförande för Föreningen skogens mångbruk. FOTO: Privat

Föreningen har sitt ursprung i ett nätverk av skogsägare/skogsföretagare. Dess syfte blir att sätta fokus på mångbruk av skogen, vilket ska ge nya inkomster och därmed bättre förutsättningar att bo och leva på landsbygden.

”Värdesätter annat än inkomster från virkesförsäljning”

Både produktionsskogar och skyddade områden ska ses som en resurs för ett mer hållbart samhälle, anser personerna bakom föreningen.

– Var annan svensk skogsägare värdesätter andra saker än inkomster från virkesförsäljning. Det finns ett behov av nya idéer, inte minst eftersom virkespriserna har sjunkit realt sedan 50-talet, säger Ola Engelmark.

Han hänvisar till Swedbanks enkätundersökning Skogsbarometern från november i fjol. Enligt undersökningen är ”känslan av att äga skog” samt ”jakt och rekreation” de faktorer som betyder mest för hälften av de tillfrågade skogsägarna.

”Bejakar alla affärsidéer i skogen”

I ett första skede kommer verksamheten att ha sin tyngdpunkt i träförädling, hyggesfritt skogsbruk, skogsturism och skogens mathantverk.

– Men vi bejakar alla affärsidéer i skogen. Vi vill ge skogsägare råg i ryggen att bli skogsföretagare och att öka förädlingen av nya, lönsamma tjänster och produkter till stor glädje för landsbygden, säger Ola Engelmark.

”Vi tror att skogsdebatten behöver en ny röst där vi som jobbar med skogen pekar på nya möjligheter. Därför bildar vi nu Föreningen Skogens mångbruk. Föreningen vänder sig till alla som är intresserad av dessa frågor och medlemskap är gratis”, skriver föreningen i ett uttalande.

LÄS MER: Ola Engelmark: ”Förädla skogen där den växer”

Relaterade artiklar

Till toppen