Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 november 2018

Ny standard för röjsågar på gång

Efter Land Skogsbruks artiklar om farliga vedskott ska frågan nu lyftas internationellt. Husqvarna arbetar för att få in skrivningar om vedskott i en internationell säkerhetsstandard för röjsågar. Målet är att få tillverkarna att bygga bort problemet.

 Johan Emanuelsson, skogsägare och skogslärare, har skadat sig sedan en trissa i hög hastighet träffat hans knä vid röjning.
Johan Emanuelsson, skogsägare och skogslärare, har skadat sig sedan en trissa i hög hastighet träffat hans knä vid röjning. FOTO: Mats P Ostelius

I våras skadade Johan Emanuelsson, skogsägare och röjsågsinstruktör i Tibro, ena knäet svårt i samband med röjning. Knäet träffades av en vedtrissa i hög hastighet, ett så kallat vedskott.

Efter olyckan kontaktade Johan Emanuelsson organisationen Säker Skog, som tittade närmare på fenomenet vedskott och skissade på en teknisk lösning på problemet. Ett extraskydd svetsades på klingskyddet, något som även testades i praktiskt arbete av Johan Emanuelsson.

– Det har fungerat bra och jag har märkt av en tydlig skyddseffekt, sa Johan Emanuelsson strax efter testkörningen.

LÄS MER: Prototyp gav skydd mot vedskott

Kommer ta upp vedskotten

Dag Gärskog arbetar med maskinsäkerhet och certifieringar för bland annat röj- och motorsågar på Husqvarna. Han sitter också med i internationella kommittéer som tar fram världsomspännande säkerhetsstandarder för röjsågar inom ramen för den internationella standardiseringsorganisationen ISO. I en av kommittéerna görs nu en revision av standarden EN-ISO 11806 och ett förslag på en reviderad standard skickas inom kort ut på remiss till kommitténs medlemmar.

– Jag kommer att ta upp problemet med vedskott i mina synpunkter på förslaget, säger Dag Gärskog.

Behöver bättre underlag

Exakt hur han kommer att formulera sig i sitt remissyttrande vet han ännu inte. Det behövs ett bättre faktaunderlag, anser han, något han nu kommer att försöka få fram via olika kanaler.

– Jag vill veta hur vanliga olyckor med vedskott är och hur de uppstår. Det är svårt att få fram en vederhäftig olycksstatistik, men jag får försöka lyssna in vad som sägs ute på marknaden här hemma och utomlands, säger Dag Gärskog.

Klart senast 2021

En ny standard ska vara på plats senast i mars 2021. Om hans synpunkter hörsammas av kommittén, och förs in i den reviderade standarden eller inte, står klart om cirka ett år, bedömer Dag Gärskog.

– Mina synpunkter kan ju komma att röstas ner av en majoritet i kommittén. Övriga representanter kanske ser detta som ett specifikt problem i Sverige och hur vi arbetar med röjsåg här. Det får vi se, säger han.

Oklart hur det ska lösas

Skrivningarna i en säkerhetsstandard ställer krav på att ett säkerhetsproblem ska lösas. Hur det ska lösas är upp till varje tillverkare, påpekar Dag Gärskog.

– Kraven gäller enbart maskinens prestanda, inte hur den uppnås. Det är en grundregel, säger han.

FAKTA: Detta har hänt

*I januari 2018 träffas Johan Emanuelsson av ett vedskott vid röjning. Han skadar ena knäet svårt och sjukskrivs i sju veckor.

*Efter olyckan utför Säker Skog tester för att kartlägga hur vedskott uppstår och hur de kan stoppas. En prototyp på ett modifierat klingskydd visar sig avhjälpa problemet.

*Med gott resultat testar Johan Emanuelsson Säker Skogs prototyp av modifierat klingskydd.

*Dag Gärskog, som arbetar med maskinsäkerhet och certifieringar på Husqvarna, uppmärksammar problemet med vedskott efter att ha läst Land Skogsbruks artiklar. Han arbetar nu för att lyfta problemet inom ramen för arbetet med internationella säkerhetsstandarder för röjsågar.

LÄS MER: Husqvarna kan förekomma krav i standard

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen