Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 april 2019

Ny sajt ger hjälp till nyblivna skogsägare

Den som ärvt skog eller vill köpa en skogsfastighet har mycket nytt att lära sig. En ny sektion på kunskapsportalen Skogskunskap ska ge en introduktion så att det blir lättare att ställa de rätta frågorna.

 För den som är blivande eller nybliven skogsägare finns många frågor. På kunskapsportalen Skogskunskap kan man gå in på den nya sektionen ”Äga skog”, och få några av svaren.
För den som är blivande eller nybliven skogsägare finns många frågor. På kunskapsportalen Skogskunskap kan man gå in på den nya sektionen ”Äga skog”, och få några av svaren. FOTO: Istock

1,5 miljoner hektar skogsmark byter ägare inom de närmaste fem åren, enligt Skogsbarometerns beräkningar. Den som köper eller tar över en skogsgård har mycket nytt att lära sig, både hur köpet och finansieringen ska gå till. Sedan måste man veta hur fastigheten ska förvaltas så att ekonomin går ihop.

”Vi vill ge en introduktion”

Kunskapsportalen Skogskunskap, med fokus på råd om skogsskötsel, har därför utökats med sektionen ”Äga skog”, där blivande och nyblivna skogsägare kan hitta svar på många frågor.

– Ett förvärv av en skogsfastighet är ett stort åtagande och nästan alla behöver ta hjälp av en skogsekonomisk rådgivare, sådana som finns hos mäklare, banker, konsultbyråer eller skogsföretag. Skogskunskap har inte som avsikt att ersätta dem, i stället vi vill ge en introduktion så att det blir lättare att ställa de rätta frågorna inför ett skarpt läge, säger redaktören Mats Hannerz på Skogskunskaps hemsida.

Skoglig grundkurs

Här finns information om hur skogsägandet ser ut i Sverige, olika sätt att förvärva skog, tips inför köpet och genomförandet av själva affären. Här ges också råd om beskattning och deklaration, skoglig planering och vilka lagar och regler som är viktiga.

– Vi ser den här sektionen som en första ingång tillsammans med det vi kallar för ”Skoglig grundkurs”. Därefter är det lättare att fördjupa sig i skogsskötseln. Med mer kunskap blir det ännu roligare att förvalta skog, säger Mats Hannerz.

LÄS MER: Oväntade arvet ändrade Anna Skogars planLÄS MER: Lär känna din skog för större kunskap

Relaterade artiklar

Till toppen