Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 juni 2018

Ny rekordfångst av granbarkborre

Det varma och torra vädret har satt ordentlig fart på den åttatandade granbarkborren. Under tre veckor har 30 000 granbarkborrar fångats i en fälla söder om Ljungan i Medelpad.

FOTO: ROLF SEGERSTEDT

– Det är mycket mer än vad som är önskvärt, säger Niklas Åberg, Skogsstyrelsen i Sundsvall.

Orsakerna till de stora fångsterna kan vara flera. En kan vara att mängden barkborrar är ovanligt stor eller, vilket Niklas Åberg bedömer som mer troligt, är att mängden lämpligt yngelmaterial är mycket liten.

– Jag tror att de stora fångsterna i det här området beror på att vi har extremt lite lättillgänglig föda i form av färska vindfällen. Då lockar de här feromonfällorna så mycket mer, säger Niklas Åberg.

”Ökad risk för skador på stående skog”

30 000 granbarkborrar i fällan säger dock en sak, populationen av granbarkborrar i området är stor och det gäller därför att hålla koll på sin skog.

– När det finns så mycket granbarkborrar ökar risken för skador på stående skog, jag tror att vi kommer att få se en hel del av det i vissa områden i höst. Skulle vi få skador på skogen som vindfällen och toppbrott så finns det en enorm mängd med granbarkborrar som får lämpligt yngelmaterial, säger Niklas Åberg.

Än så länge, tack vare snö och snösmältning, är granarna i området friska och starka och står emot granbarkborren bra.

Skogsstyrelsen har fällor på 16 platser i landet. Även i södra Sverige har man noterat stora fångster av granbarkborrar. En fälla har flyttats från Aneby i Småland till Nässjö.

”En varningssignal”

– Vi har fångat väldigt mycket granbarkborrar i den. Men eftersom den är ny på platsen har vi inget att jämföra med. Många granbarkborrar är dock en varningssignal. Det finns all anledning att hålla koll på vindfällor och snöbrott. Risken ökar för angrepp på stående gran och man ska hålla koll på nya hyggeskanter med äldre stående gran. Risken är störst på torrare platser i skogen, säger Gunnar Isacsson, insektsexpert på Skogsstyrelsen.

Västernorrlands län förutom Örnsköldsvik, större delen av norra Gävleborg samt sex berörda kommuner i Jämtland, är fortfarande klassat som bekämpningsområde och där är risken för angrepp fortsatt som störst. Förra året observerades många nya angrepp i östra Västmanland till norra Uppland. I det området bör skogsägaren vara observant.

LÄS MER: Största fångsten av granbarkborrar hittillsSå ska skadeinsekter bekämpas miljövänligt

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen