Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 30 juni 2018

Ny nordisk strategi för bioekonomi

Nordiska ministerrådet för fiske och vattenbruk, jordbruk, livsmedel och skogsbruk har beslut om ett strategiskt bioekonomiprogram. Programmet innehåller 15 insatser för att stödja utvecklingen mot en biobaserad ekonomi.

 Sven-Erik Bucht (S).
Sven-Erik Bucht (S). FOTO: Ann Lindén

Den bioekonomistrategi som de nordiska länderna nu har enats om ska bidra till att underlätta utvecklingen av både nya och gamla värdekedjor och optimera möjligheterna för produktion och värdeskapande av biomassa.

– Den nordiska bioekonomistrategin ger oss en riktning som kan bidra till att de nordiska länderna tillsammans kan bli ledande i flera bioekonomiska värdekedjor med utgångspunkt från såväl land som vatten och återvinning, säger Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister i ett pressmeddelande.

Bucht: ”Norden en plats som innebär många möjligheter”

Sven-Erik Bucht menar också att Norden har en värdefull och relativt unik plats i världen.

– Det är en plats som innebär många möjligheter och ett stort ansvar att bidra till den nödvändiga övergången till hållbara samhällen och att utveckla nya biobaserade tekniker och lösningar som bidrar till en hållbarare framtid, säger han.

I den nya strategin slås det fast att bioekonomin har stor betydelse för Nordens nationella ekonomier och att det är särskilt viktig för landsbygdsutvecklingen i stora delar av regionen. Bioekonomiprogrammet ska bidra till att skapa nya industrier och värdekedjor, underlätta och vägleda övergången från biobaserade industrier till tekniskt avancerade industrier samt att optimera produktionen av, och mervärdet hos, biomassa.

Beslutet om det nya bioekonomiprogrammet fattades vid ministerrådets möte i Haparanda.

LÄS MER: Haparanda blir världens skogliga centrum

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen