Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 28 mars 2013

Ny maskin ökar kapaciteten på Södra Timber

En fulltrimmer med automatisk avsyning i råsorteringen ska bland annat ge bättre utnyttjande av kanaltorkarna vid Södras sågverk i Värö, som till hösten går upp till en produktionstakt på 650 000 kubikmeter.

– Genom en trimmerlösning med avsyning i råsorteringen kan vi klara brädjusteringen efter torkning med en mycket enkel och kostnadseffektiv justering, säger Håkan Svensson, VD Södra Timber.
– Genom en trimmerlösning med avsyning i råsorteringen kan vi klara brädjusteringen efter torkning med en mycket enkel och kostnadseffektiv justering, säger Håkan Svensson, VD Södra Timber. FOTO: Pressbild

– På detta sätt kan vi dra maximal nytta av kanaltorkar och få en enhetlig paketstorlek i mellanlagret, vilket underlättar all hantering och truckkörning. Vi får även en högre kapacitet i råsorteringen samt en större flexibilitet eftersom vi bland annat kommer att kunna utnyttja fler linjer för sortering av centrumvirket, säger Håkan Svensson, VD Södra Timber.Med trimmer i råsorteringen för sidobrädor slipper man torka det som ändå ska kapas bort senare. Det betyder en lägre energiåtgång och att bättre flis kan levereras till massabruket Södra Cell Värö.

Södra köpte sågverket av tyska sågverkskoncernen Klausner, som då haft det i drift i ett år, under våren 2010. Hela anläggningen flyttades och återuppbyggdes i Värö med invigning i oktober 2011. Sedan dess har Södra gjort flera kompletterande investeringar i sågverket, och i september i år planerar man att gå upp i treskift, vilket innebär en produktionstakt på 650 000 kubikmeter.

Relaterade artiklar

Till toppen