Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 1 augusti 2018

Ny karttjänst visar skogsbrändernas härjningar

Skogsägare och andra kan nu själva från ovan se skadorna som sommarens skogsbränder har orsakat.

FOTO: Skogsstyrelsen

Skogsstyrelsen släpper nu funktioner som gör det möjligt att se omfattningen av brandskadorna. Tjänsterna är tillgängliga via dator, surfplatta och mobil och kan nås via webben eller via appar.

– Vi vet att det är riskfyllt att röra sig i skog och mark efter en skogsbrand och kanske pågår släckningsarbetet fortfarande. Då hoppas vi att den här nya funktionen kan vara en hjälp för den som vill få en uppfattning om skadornas omfattning av få det på ett säkert och snabbt sätt, säger Svante Larsson, projektledare på Skogsstyrelsens enhet för Geografisk information, i ett skriftligt uttalande.

Uppdateras kontinuerligt

Satellitbilderna är mellan en och tre dagar gamla. Det går att växla mellan kart- och flygbilder, samt en mix. Sökningar är också möjliga att göra på exakta kartpositioner. Uppdatering av bilderna sker kontinuerligt, varannan till var trede dag. Bilderna kommer även att göras tillgängliga för dem som är inloggade på Skogsstyrelsens hemsida via Mina sidor. En större flygfotografering kommer att göras inom de största brandområden, som ger ännu högre upplösning än satellitbilder, samt en mer detaljerad bild över terrängen.

LÄS OCKSÅ: Fyra år efteråt: Skogsbrandutredning hetare än någonsin

Relaterade artiklar

Till toppen