Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 december 2017

Ny humleart har kommit till Sverige

Nu kan man träffa på en ny humleart i Sverige. Den heter Bombus semienoviellus, men föreslås få det svenska namnet vitnoshumla.

FOTO: Krister Hall

Både en drottning och en hane av Vitnoshumlan har rapporterats från Öland under förra sommaren, rapporterar SLU. Att den skulle komma till Sverige var väntat då den under senare tid har utvidgat sin utbredning. Men det är ovanligt att nya humlearter flyttar till Sverige. Men trots tillskottet så har antalet humlearter minskat. Tre arter, äpplehumla, stäpphumla och fälthumka har försvunnit och står nu som nationellt utdöda i den svenska rödlistan.

Har gulvit behåring

Vitnoshumlan är lik ljunghumlan i utseende.

– Däremot har både drottning och arbetare av vitnoshumla gulvit behåring i ansiktet och pannan samt på bakbenen. Det är denna karaktär, som de är ensamma om bland alla humlearter i Sverige, som ligger bakom artens svenska namn, säger Björn Cederberg, en av Sveriges främsta experter på bin och humlor, i ett pressmeddelande från SLU.

LÄS OCKSÅ: Ätbara insekter nästa nisch för skogen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen