Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 15 augusti 2019

Ny generation granbarkborre angriper oväntat nya träd

Skogsstyrelsen larmar om en ny generation granbarkborrar som just nu drabbar landets granskogar – där skadorna i vissa delar till och med väntas bli större än i fjol.

 Träd angripna av granbarkborre i Götaland.
Träd angripna av granbarkborre i Götaland. FOTO: Mats Carlén/Skogsstyrelsen/TT

– En del av granbarkborrarna har gått i övervintring men en del angriper nya träd just nu. Vi hade inte väntat oss att någon skulle angripa nya träd nu eftersom den nya generationen blev färdig så sent på säsongen. Det är något nytt, säger Gunnar Isacsson, ekolog och insektsexpert på Skogsstyrelsen.

Ny generation

I fjol var vädret rena drömmen för granbarkborren och 3–4 miljoner kubikmeter skog värd miljarder förstördes, vilket var mer än av de stora skogsbränderna i fjol. Men larmen har kommit om att skadorna ändå kan bli mycket större i år.

Årets huvudsakliga svärmning av granbarkborre hade sin kulmen i juni. Nu visar Skogsstyrelsens övervakning att en ny generation av insekten har börjat angripa träd i stället för att som förväntat gå ned i marken för att övervintra. I myndighetens distrikt Blekinge, Kalmar och Sörmland bedöms skadorna bli värre än i fjol.

Men också i distrikten Jönköping, Kronoberg, Skåne, Värmland, Örebro och Östergötland hittas nya angrepp – liksom i delar av Halland, Västmanland och Uppland.

Aktuella råd till skogsägarna

I augusti är årets huvudsakliga svärmning av granbarkborre över. Men det kan förekomma syskonkullssvärmningar och nya angrepp av den generationen baggar som börjat flyga. Därför är det viktigt att kontrollera skogen regelbundet efter nya angrepp. Särskilt noga är det att titta på träd nära fjolårets angrepp, nära vårens angrepp samt i hyggeskanter och på torra backar. Tecken på angrepp är rödbrunt gnagmjöl vid trädstammarnas bas.

De granar som angreps i våras börjar nu bli bruna. Men det kan ännu finnas en del nykläckta granbarkborrar i dessa träd och nyligen angripna granar intill som fortfarande har grön barrskrud.

De granar som angreps i fjol är grå och har inga barkborrar kvar. Dessa döda träd kan få stå kvar i skogen.

Källa: Skogsstyrelsen

Gunnar Isacsson har ett rakt råd till skogsägarna:

– Man bör gå ut i sin skog och titta var fjärde vecka och kontrollera nära platser som blev angripna i våras, för i kanterna på dem finns sannolikt nyangripna träd. Det ser man på att det rasar ned rödbrunt gnagmjöl från dem. De nyangripna träden bör avverkas och transporteras bort inom 5–6 veckor, och det kan vara bra att också få undan träd som angreps sent i våras för även där kan det finnas nyckläckta baggar.

Vad händer om man inte gör det?

– Då har man en till generation baggar som blir färdiga någon gång i september–oktober och som går i övervintring då. Och då kommer nästa års angrepp som ett brev på posten, svarar Isacsson.

Det torra och varma vädret i fjol gjorde att mängden granbarkborrar mångfaldigades.

”Väldigt allvarligt”

Träden försvarar sig genom att försöka dränka insekterna med kåda, men blir de gnagande baggarna tillräckligt många orkar trädet till slut inte stå emot och granar som drabbats av torka är extra sårbara.

En mycket populär barnkammare för granbarkborren är stormfälld skog. Men uppröjningen efter stormen Alfrida i januari i Stockholms län har gått mycket trögt.

– Det har varit väldigt svårt att få undan eftersom maskin- och transportresurserna inte har varit tillräckliga. Det är mycket som ligger kvar, säger Hanna Glöd, skogskonsulent på Skogsstyrelsens distrikt Stockholm/Gotland.

Fakta: Granbarkborre

Nästan 30 arter av barkborre kan leva på gran. Men granbarkborren är den enda som kan döda stora friska granar.

Stormfällda granar är granbarkborrens lättaste byte och där de ofta förökar sig. Att röja upp vindfällen på våren är ett sätt för skogsägaren att skydda sig från angrepp.

Även levande granar kan angripas när det finns för många granbarkborrar i förhållande till granens motståndskraft.

Granar som stressats av exempelvis torka har en doft som granbarkborren känner igen och därför är dessa träd särskilt sårbara för angrepp.

Källa: Skogsstyrelsen

LÄS MER: En deciliter i fällan motsvarar 4 000 granbarkborrarLÄS MER: Barkborreangrepp lyfte antalet avverkningar i juli

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen