Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 28 juni 2017

Nu testas drönare för skogstillsyn

Snart blir det fritt fram för att använda drönare med kamera i skogs- och lantbruk. Skogsstyrelsen testar just nu om tekniken kan förbättra skogsarbetet.

 Nu testar Skogsstyrelsen hur drönare kan förbättra tillsynen i skogen.
Nu testar Skogsstyrelsen hur drönare kan förbättra tillsynen i skogen. FOTO: Juliane Klenz

Från 1 augusti i år behövs inte längre tillstång för att använda drönare med kamera i till exempel skogs- och lantbruk. Då träder den lagändring i kraft som säger att drönare inte längre omfattas av kameraövervakningslagen – så länge det inte är en myndighet som bedriver övervakningen.

Läs mer: Drönare behöver inte tillstånd

För att undersöka om drönare med kamera kan göra tillsynen mer effektiv och kanske rådgivningen till skogsägare lättare har Skogsstyrelsen inlett ett försök med drönare i tre distrikt.

Stor potential

Det är i Uppsala-Västmanland, Värmland och Gävleborg som försöken genomförs och där används drönare med kamera främst för att kontrollera att skogen sköts som den ska men också för att hitta skador efter storm och skadedjur.

Det finns stor potential att göra arbetet i skogen mer effektivt med en drönare som flyger 15 meter i sekunden, menar Skogsstyrelsen på sin hemsida.

– En drönare kan ge oss en snabb och tydlig bild över både bra och dålig hänsyn i samband med skogsbruk. Det kan också ge oss värdefullt bildmaterial som bevis vid en rättslig prövning, säger Martin Klenz som leder Skogsstyrelsen försök i Uppsala-Västmanland.

Pedagogisk återkoppling

Förhoppningen är även att tekniken ska vara behjälplig till exempel vid rådgivning till skogsägare.

– Vid återkopplingar med markägaren blir det väldigt pedagogiskt med bilder tagna från luften, säger Martin Klenz.

Skogsstyrelsen har tidigare även använt drönare med kamera vid skogsbränder för att få en snabb överblick av det brandskadade området.

– Regeringen har stora förväntningar på att myndigheterna tar till vara digitaliseringens möjligheter och att de ständigt utvecklar och effektiviserar sin verksamhet. Jag är övertygad om att drönare kommer vara ett viktigt verktyg, säger Jonas Löfstedt, regionchef i Skogsstyrelsens region mitt.

Skydd i ny lag

Försöket ska pågå till oktober i år då det ska utvärderas.

I och med lagändringen ska den personliga integriteten från och med den 1 augusti skyddas av reglerna i personuppgiftslagen i stället för kameraövervakningslagen. För vägledning ska utövare vända sig till datainspektionen.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen