Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 maj

Nu svärmar granbarkborren

Nu svärmar granbarkborren i hela landet, uppger Skogsstyrelsen, som uppmanar skogsägare att vara på tå för att upptäcka angripna träd.

 Barkborrar fångade i feromonfälla.
Barkborrar fångade i feromonfälla. FOTO: Marie Henningsson

Konstaterandet kommer efter att resultat från Skogsstyrelsens svärmningsövervakning sammanställts. Sammanställningen visar att tusentals granbarkborrar fångats i feromonfällor runt om i Sverige.

– Granbarkborren är i luften i stora delar av landet, det ser vi i våra fällor. Därför behöver nu skogsägarna vara på tå för att upptäcka de nya angreppen och få ut virket ur skogen, inte minst med tanke på förra årets rekordstora angrepp i södra delarna av landet, säger Gunnar Isacsson, ekolog vid Skogsstyrelsen och expert på granbarkborrar, i ett pressmeddelande.

Stora angrepp

Mot bakgrund av antalet barkborrar som fångats i svärmningsövervakningen bedömer Skogsstyrelsen att angreppen blir minst lika stora som förra året. Då skadades 3-4 miljoner kubikmeter granvirke, vilket är mer än något enskilt år tidigare.

Granbarkborren svärmar så fort dagstemperaturen går över 18 grader. Efter hand som värmen sprider sig ner i marken vaknar fler och fler barkborrar till liv de närmaste dagarna och veckorna.

Sen start

– Det är sannolikt att vi kommer att få mycket stora angrepp även i år och det är ett fortsatt allvarligt läge. Men den sena starten av årets huvudsvärmning har minskat risken för att det ska bli en stor andra generation granbarkborrar, säger Gunnar Isacsson.

Skogsstyrelsens svärmningsövervakning

I Skogsstyrelsens svärmningsövervakning används feromonfällor på 18 orter över hela Sverige. Fällorna vittjas varje vecka. I förra veckan fångades mer än 2 000 granbarkborrar i 11 av fällorna. Flest, över 8 000 barkborrar, fångades i Nässjö, Småland, och Torpshammar, Medelpad (över 4 000).

Källa: Skogsstyrelsen

Uppmaning till skogsägare

Skogsstyrelsen uppmanar skogsägare att:

*Kontrollera skogen var fjärde vecka under perioden maj till augusti så att nya angrepp upptäcks tidigt. Det är nu, när insekterna är under barken, som avverkning ger störst bekämpningseffekt samtidigt som virkesvärdet räddas.

*Kontrollera äldre granbestånd som tidigare angripits särskilt noga.

*Leta särskilt efter granar där barren är gröna till gulgröna, har barken avfläkt på delar av stammen några meter upp, har rödbrunt gnagmjöl på marken nedanför stammen och som tappar gröna barr.

*Granar med nya angrepp ska transporteras bort eller barkas så fort som möjligt. En slutavverkningsanmälan kan behöva göras om angreppen är stora. Ansök då också om dispens från sexveckorsregeln.

Brist på fällor för att stoppa granbarkborrenHundar hittar granbarkborren

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen