Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 februari 2019

Nu ska viltet övervakas digitalt

Svenska Jägareförbundet inleder ett digitalt utvecklingsarbete i viltövervakningen. Med hjälp av viltkameror, drönare och artificiell intelligens ska Jägarförbundet tillsammans med SLU inhämta fakta och analysera uppgifter om landets viltstammar.

 Med hjälp av tusentals kameror runt om i landet ska uppgifter om viltet samlas in och analyseras.
Med hjälp av tusentals kameror runt om i landet ska uppgifter om viltet samlas in och analyseras. FOTO: Mostphotos

Med ny teknik får Svenska Jägareförbundet bättre kunskap om viltet, vilket ger bättre förutsättningar för en regional och lokal viltförvaltning, enligt Jägarförbundet.

– Vi använder redan viltkameror som ett varningssystem för invasiva arter, exempelvis mårdhund, tvättbjörn och de används i rovdjursförvaltningen av bland annat länsstyrelsen, säger Bo Sköld, generalsekreterare på Svenska Jägareförbundet, i ett pressmeddelande.

Regional viltförvaltning

Målet är att, tillsammans med SLU, kunna ge ett bättre faktabaserat och användarvänligt underlag i den lokala och regionala viltförvaltningen.

Till sin hjälp har Svenska Jägareförbundet bland annat 1 000-tals viltkameror som deras medlemmar har uppsatta runt om i landet.

– Planeringen inleds nu för att systematisera och utveckla metoder för att nyttja digitala lösningar som kameror, drönare och artificiell intelligens inom viltförvaltningen, säger Bo Sköld.

LÄS MER: Med fakta på bordet blir jaktdialogen bättre

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen