Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 november 2018

Nu ska första målen om fjällnära skog avgöras

Under onsdagen inleds huvudförhandlingen i de första målen om ersättning för nekad avverkning i fjällnära skog.

 Marsfjället, fjällnära skog.
Marsfjället, fjällnära skog. FOTO: Rolf Segerstedt

Under två dagar ska målet avgöras i mark- och miljödomstolen i Umeå. Land Skogsbruk finns på plats när förhandlingarna startar på onsdagen. I grunden har två dagar avsatts samt ytterligare en dag i reserv.

Kan bli ny praxis

Tvisten mellan staten och skogsägarna är principiellt viktig eftersom den kan utgöra en del av en ny praxis. Förhandlingen i mark- och miljödomstolen i Umeå handlar om att privata ägare av fjällnära skog har stämt staten på grund av utebliven ersättning när de nekats avverkning. Domen planeras komma innan jul.

Läs mer: Snart avgörs tvisten om fjällnära skog

Stoppat utbetalningar

Bakgrunden är att Skogsstyrelsen tolkat den så kallade Änokdomen från 2015 på ett sätt som innebar att de i större utsträckning nekar tillstånd till avverkning i fjällnära skogar. I november 2016 stoppade Skogsstyrelsen dessutom alla utbetalningar till skogsägare som nekats tillstånd att avverka i fjällnära skog.

Läs mer: Debatt. Ordet pågående feltolkas i debatten om fjällnära skog

Skogsstyrelsen hävdade då att det fanns osäkerhet kring hur ersättningen skulle beräknas och vilket juridiskt stöd det fanns för att betala ut ersättning.

Avgörande fråga

Ungefär samtidigt startade Skogsstyrelsen en utredning om hur ersättningsfrågan ska hanteras. Utredningen tog också upp frågan om skogsbruk i fjällnära skog är att se som pågående markanvändning. Det är en avgörande fråga för möjligheten att få ekonomisk ersättning.

Läs mer: Domstolen gick syn i fjällnära skogGoda chanser till ersättning för fjällnära skogsägare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen