Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 januari 2010

Nu kommer skördaren som även flisar

Den tekniska revolutionen med en skördare som både avverkar och flisbuntar i skogen är på väg ut på marknaden. Bakom idén står rutinerade Gösta Bruun.

Kombimaskinen Ponsse Dual är den grundmaskin som används för att testa det nya flisbuntarsystemet. FOTO: ROLF SEGERSTEDT
Kombimaskinen Ponsse Dual är den grundmaskin som används för att testa det nya flisbuntarsystemet. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

I förra veckan efterlyste Skogforsk en skördare som kan avverka timmer och massaved, samt bunta grot. En skördare som går ännu längre, kombiflisskördaren FlisPac, finns redan utvecklad och ska testas i skarpt läge hos bland annat Sveaskog.

– Intresset för flisskördaren är väldigt stort och vi planerar visningar för både intressenter och andra de närmaste veckorna, säger Gösta Bruun.

Grunden för maskinen är en Ponsse Dual-skördare i standardutförande. På en egen ram på skördaren har Gösta Brunn satt en liten men kraftig och självmatande finsk flishugg som även trycker in flisen i en nyutvecklad komprimator. I den pressas flisen ihop och en plastfilm lindas runt.

– Resultatet blir ett helt nytt sortiment, en styv och hårt komprimerad fliskorv, 50 centimeter i diameter och tre meter lång. Den blir lätt att transportera, dessutom är flisstocken vatten och lufttät. Flisen blir konserverad och klarar lång lagring, vi har testat, säger Gösta Bruun.

Idén till det nya skördarkonceptet fick han redan som mekaniseringschef på Iggesund på 60-talet, men då fanns inte de rätta förutsättningarna. Nu har han världspatent på FlisPac och räknar med att tillverka tio kompletta flisskördare det närmaste året.

– De första kommer att hamna på Ponsse Dual, men flis- och komprimeringsramen kan även anpassas till andra skördare och märken. Flera maskintillverkare har visat intresse, säger Gösta Bruun.
Under utvecklingsarbetet har han fått stöd av Energimyndigheten, Sveaskog, Fortum och Ponsse.

Enligt ett pressmeddelande från Skogforsk i förra veckan så kan kostnaderna för att ta tillvara skogsbränslesortimenten sänkas med upp till 30 procent om det sker i samband med ordinarie skörd av timmer och massaved. Med det som grund har Skogforsk pekat ut en kombinerad grot- och rundvirkesskördare som ett stort tekniskt utvecklingssteg för bättre lönsamhet i skogsbruket.

Relaterade artiklar

Till toppen