Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 januari 2018

Nu finns miljömärkta byggskivor

Som första träföretag i Sverige har Martinsons korslimmade träskivor blivit Svanenmärkta.

 Martinsons blir först med Svanenmärkta KL-skivor.
Martinsons blir först med Svanenmärkta KL-skivor. FOTO: Rolf Segerstedt

Trävaruföretaget Martinsons har nu Svanenmärkt korslimmat trä i sin produktion. Därmed är man först med miljömärkta byggskivor av korslimmat trä, skriver företaget i ett pressmeddelande.

”Signal till marknaden”

– Vi är stolta över att kunna erbjuda byggdelar som är Svanenmärkta. Det är ett bevis på att vi gjort mycket rätt i vårt hållbarhetsarbete och en stark signal till marknaden, säger Per Lundgren, miljö- och kvalitetssamordnare på Martinsons.

Hållbarhet krävs

Träråvaran är miljöcertifierad och från norrländska skogar och företagets anläggningar drivs av vattenkraft från Skellefteälven. För att få bli Svanemärkt krävs hållbarhet, att råvaran som används är certifierad och att användningen av miljö- och hälsoskadliga ämnen minskas.

”Stort intresse”

– Det finns ett stort intresse för Svanenmärkt byggande så det är väldigt positivt att KL-träskivor klarar våra krav. Antalet färdigbyggda bostäder inklusive förskolor som är Svanenmärkta har ökat med 54 procent det senaste året, säger Josephine Jansson, produktspecialist på Miljömärkning Sverige, som ansvarar för Svanenmärkningen.

Vartannat skikt korslagt

KL-trä är massiva träskivor av hyvlat senvuxet norrländsk virke som limmas ihop med vartannat skikt korslagt. Tack vare sin höga bärkraft, låga vikt och enkla bearbetning används ofta skivor av KL-trä i bjälklag, väggar och tak.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen