Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 19 september 2018

Norska skogsägarföreningar planerar sammanslagning

De norska skogsägarföreningarna Glommen Skog SA och Mjøsen Skog SA inleder förhandlingar med sikte på att fusionera.

 Norska skogsägarföreningar ska gå samman.
Norska skogsägarföreningar ska gå samman. FOTO: Eva Karlsson

Bakgrunden till fusionen är att bli starkare aktörer på timmermarknaden och att kunna erbjuda bättre tjänster till sina ägare. Det är två 100 år gamla föreningar som startar förhandlingarna.

Rationalisering

”Vi ska ta vara på varje parts starka sidor, utreda var det kan rationaliseras och effektiviseras och säkra att våra samverkansprinciper blir tillvaratagna. vi ska hitta fram till en god lösning för alla inblandade” skriver föreningarnas ordförande Ole Theodor Holth och Terje Uggen i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Skogsägare i Norge går ihop

Konkurrensen om timret har blivit tuffare och den kommer man att kunna möta bättre med en gemensam, större förening menar föreningarna.

Ökad flexiblitet

”Vi ska styrka skogsägaren som aktiv förvaltare och säkra äganderätten samtidigt som föreningens utbud av tjänster utvecklas. Klimatförändringarna med mycket snö, mycket nederbörd eller långa torkperioder skapar problem i verksamheten. En större areal ger större flexibilitet i skogsbruket och större förutsägbarhet för entreprenörerna” skriver ordförandena.

”Större tillsammans”

De nämner flera arbetsuppgifter som väntar:

”Var för sig har vi små resurser till att bidra till utvecklingen av näringen, både i forskning och i vidareförädlingsledet. Tillsammans kommer vi att göra näringens bidrag till värdeskapande större”.

Beslut till våren

Målsättningen är att ett förslag till fusion ska presenteras i november. Beslut ska sedan kunna tas på föreningarnas årsstämmor till våren.

Relaterade artiklar

Till toppen