Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 oktober 2018

Norsk debatt om vildsvin

I ett seminarium i veckan vill Norges jägar- och fiskarförbund, NJFF, och Hedmarks bondelag gå djupare inom temat vildsvin – ett djur som vissa önskar utrota helt och andra välkomnar.

 Vildsvinen är på väg att etablera sig i Norge.
Vildsvinen är på väg att etablera sig i Norge. FOTO: IBL Bildbyrå

Vildsvinsstammen i Norge ökar. Från dagens cirka 1 000 djur i Østfold i södra Norge längs gränsen till Sverige observeras nu vildsvin allt oftare i Hedmark, från söder och gradvis längre norrut i länet. Det fälls även vildsvin i flera kommuner i Hedmark. Enstaka djur har registrerats i Akershus, Hedmark och Oppland.

Ses som skadegörare

Enligt Artdatabanken är vildsvin ett högriskdjur, som skadegörare i landbruk, skogbruk och kulturlandskap, samt som smittobärare och är därför oönskad och bör förhindras att etablera sig i Norge, skriver Norges bondelag.

Stammen kan växa snabbt

Vetenskapskommittén för mat och miljö slog i sommar fast att om inget görs kan Norge så småningom ha en stam på 40 000 vildsvin.

Vissa välkomnar vildsvinen som en spännande och lönsam jaktform, och eftersom det finns hundratusentals djur på svenska sidan av gränsen menar man att det knappast är möjligt att stoppa vildsvinets etablering i Norge.

Förbereda policy

För att mota Olle i grind anser Norges bondelag att Norge bör förbereda sin egen vildsvinspolicy och lära av erfarenheter som gjorts i Sverige, och därför ordnar Norges jägare- och fiskareförbund i Hedmark och Hedmark Bondelag ett seminarium för att diskutera saken.

Från Sverige närvarar Anders Wetterin, LRF och Gunnar Glöersen, Svenska Jägerforbundet.

Relaterade artiklar

Till toppen