Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 1 augusti 2018

Norrskog om brandskadade virket: ”Avverkning i vinter”

Norrskog har haft två större skogsbränder i sitt område, utanför Gällö och i Pålgård. Bränderna är nu omringade och risken för spridning är över. I Pålgård har arbetet för eftersläckningen gått över till markägarna.

FOTO: IBL Bildbyrå

– Vi har haft möten i de branddrabbade områdena och träffat oroliga skogsägare. På dessa möten har vi berättat vad vi kan hjälpa till med, säger Rolf Edström, kommunikationschef, Norrskog.

Två sågverk kan ta emot

När bränderna är släckta kommer frågan om vad som ska hända med det brandskadade virket. Norrskog kommer att ta fram priser för sågtimmer från de brandskadade områdena så snart som möjligt. Det finns två sågverk i närheten som skulle kunna ta emot timret.

– Det blir i vinter som avverkningen kommer att ske och vi kommer att tillsätta resurser så att vi kan ta hand om virket, säger Rolf Edström.

”Går att plantera eller så i askan”

Redan nästa år räknar Norrskog med att markägarna kommer att markbereda för att plantera eller så det året eller året efter.

– Vi vill titta närmare på om det är bäst att markbereda eller så eller plantera direkt. Skog som brunnit behöver ofta inte markberedas utan det går att plantera eller så i askan, säger Rolf Edström.

LÄS MER: Mellanskog vill fånga upp drabbade skogsägare

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen