Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 29 juni 2018

Norra har brist på avverkningsentreprenörer

Norra Skogsägarna har för få avverkningsentreprenörer.

– Vi behöver utöka våra resurser eftersom vi har ökat, och kommer att öka, volymerna kraftigt, säger Stefan Holmberg, fältchef på Norra Skogsägarna.

FOTO: Henrik Dammberg

På några år har Norra Skogsägarna gått från en avverkningsvolym på 1,5 miljoner kubikmeter till att i år planera för en avverkning på 2,2 miljoner.

– Och vi kommer att fortsätta att öka ännu mer 2019 så vi kommer att behöva fler avverkningsentreprenörer för både slutavverkning och gallring inom hela vårt verksamhetsområde, säger Stefan Holmberg.

”Visst lager av virke”

På årsbasis har Norra Skogsägarna 55 avverkningsgrupper i arbete. Vintertid är det 70 grupper. Trots att den snörika vintern, och den delvis torra våren, har inneburit tapp i avverkningsvolym menar Stefan Holmberg att de ligger i fas med årets planering.

– Vi har kunnat hålla bra fart ändå och har dessutom ett visst lager av virke så det är inga problem, säger han.

En annan orsak till att de nu söker fler entreprenörer är att många inte vill köra tvåskift längre.

– Allt fler vill bara köra enkelskift. Framförallt när det gäller gallring. För det har de lite mindre maskiner som de gör ett väldigt bra jobb med och det efterfrågas även av många skogsägare, förklarar Stefan Holmberg.

LÄS MER: Norra visar musklerna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen