Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 januari 2018

Norge slår rekord i skyddad skog

I Norge skyddades 2017 mer skog än något annat år tidigare. Totalt har 114 skogsområden på sammanlagt 213 kvadratkilometer produktiv skogsmark skyddats.

FOTO: Istock

Norska regeringen har satt ett högt mål. 10 procent av skogen ska skyddas. I dagsläget är 3,2 procent av den produktiva skogen skyddad och strax över 4 procent av den totala skogsarealen.

Rekordsatsning på skogsskydd

Under 2017 satsade regeringen 442 miljoner norska kronor på skydd av skog vilket är den högsta summan någonsin. Av de 114 områden som skyddades under 2017 har 91 skyddats på frivillig väg av privata skogsägare. ”Samarbetet om frivilligt skogsskydd har blivit en bärande del i arbetet för att säkra mångfalden i norsk natur” säger Vidar Helgesen, klimat- och miljöminister.

LÄS OCKSÅ: Milt väder leder till brist på timmer i Norge

Stort intresse från privat skogsägare

Intresset är stort bland de privata skogsägarna för att delta i frivilliga överenskommelser. Fram till årsskiftet har omkring 440 områden skyddats på frivillig väg. Regeringens mål för skydd av skogen är att ett representativt urval av norsk natur ska bli skyddad för kommande generationer. Ingen art eller naturtyp ska bli utrotad och utvecklingen för hotade eller nära hotade arter och naturtyper ska förbättras.

LÄS OCKSÅ: Skogsägare i Norge går ihop

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen