Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 30 november 2018

Nöjda skogsägare men klimatet oroar

YDRE

Skogsbruket är det viktigaste benet i det kombinerade skogs- och nötköttsföretag som kusinerna Niclas Gustafsson och Sören Gustafsson driver tillsammans i Rydsnäs.

 Niclas Gustafsson och Sören Gustafsson är nöjda med lönsamheten i skogsbruket, men de tycker att virkespriserna borde höjas för att öka aktiviteten i skogen.
Niclas Gustafsson och Sören Gustafsson är nöjda med lönsamheten i skogsbruket, men de tycker att virkespriserna borde höjas för att öka aktiviteten i skogen. FOTO: Marie Henningsson

– Det kommer inte upp till den omsättning som köttproduktionen med 300-400 djur gör, men det är helt klart det viktigaste benet i företaget, säger Niclas Gustafsson.

600 hektar skog

Basen i företaget är Malma gård, en skogsgård med urgamla anor i Rydsnäs i Östergötland, nära gränsen till Småland som kusinerna tog över 1990. Sedan dess har de även köpt till några fastigheter och nu brukar de cirka 600 hektar skog. Mycket av jobbet i skogen gör de själva.

– Vi har gallringsskördare och skotare och gör gallringarna själva. Planteringen lejer vi bort, det gör vi med en del av röjningen också, säger Sören Gustafsson.

Läs mer: Optimism råder bland skogsägare

Nöjda med lönsamhet

69 procent av skogsägarna i Götaland anser att lönsamheten i skogsbruket är mycket god eller tillfredsställande. Just nu är de mer nöjda än skogsägarna längre norrut.

– Det stämmer, men för hela branschens bästa borde virkespriserna upp ytterligare. Förstagallringarna behöver göras tidigare för att vi ska få en mer stormfast skog. Med högre priser skulle det också finnas bättre utrymme för att betala entreprenörerna mer, säger Niclas Gustafsson.

Skeptiska om fortsatt lönsamhet

Om skogsägarna i Götaland är nöjda nu så är de mer skeptiska till framtiden. Endast 41 procent tror på stigande priser på sågtimmer de närmaste tre åren. I Norrland tror 62 procent på högre priser.

Skogsägarna i Götaland är också betydligt mer oroade för hur skadedjur, brand och stormar kan komma att påverka.

– Klimatförändringarna oroar. Vi ser ju hur skadorna av granbarkborrar ökar efter den här torra och varma sommaren, säger Niclas Gustafsson.

Relaterade artiklar

Till toppen