Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 juni 2017

Nöjd men frustrerad skogsägare efter bombmurklebeslut

Skogsägaren Henric Skane är nöjd med länsstyrelsens beslut att låta honom avverka 1,5 hektar trots att svampen bombmurklan växer på hans mark.

– Det känns ganska bra, men det har tagit lite lång tid, säger han.

Länsstyrelsen hade tidigare förbjudit skogsägaren Henric Skane att avverka skog eftersom den fridlysta bombmurklan bedömdes fara illa av de planerade åtgärderna. I februari i år, efter överklagande, vann Henric Skane i Mark- och miljööverdomstolen som återförvisade ärendet till länsstyrelsen i Värmland. På måndagen kom så länsstyrelsens beslut: Henric Skane ges dispens för avverkningen som dock villkoras av vissa hänsynstaganden (se artikel här intill).

 Henric Skane, markägare.
Henric Skane, markägare. FOTO: Öyvind Lund

– Nu får jag göra så som jag föreslog att jag skulle göra från början. Det här hade ju kunnat godkännas lite tidigare, säger Henric Skane, som också hävdar att han, i sitt ursprungsförslag, ville spara mer skog än vad som nu blir fallet.

– Eftersom det inte har gått att prata med länsstyrelsen tidigare så sparar jag inte mer än vad jag nu behöver göra, säger en nöjd, men samtidigt frustrerad, Henric Skane.

”Väldigt stor skillnad med nya handläggaren”

Under hela processen, från första förbud till utslaget i Mark- och miljööverdomstolen, har han varit besviken på myndighetens bristande vilja att föra en dialog.

– Det har varit en väldigt stor skillnad med den nya handläggaren jämfört med dem som jag hade kontakt med från början. Om det beror på personen eller på att myndigheten förlorade i domstolen vet jag inte. Men det går att prata med den nya handläggaren, det gick inte med de andra. Och därför har jag känt att jag inte har någon anledning att gå myndighetens väg i det här, säger Henric Skane.

FOTO: Staffan Kyrk/Wikimedia Commons

Nästa steg mot avverkning blir att mäta upp, och märka ut, de hänsynsytor som beslutet kräver, berättar Henric Skane. Själva avverkningen kan inledas tidigast i höst, bedömer han.

LÄS MER: Klart för avverkning i bombmurklefalletLRF Skogsägarna om tillåten avverkning: Ett bra beslut

Relaterade artiklar

Till toppen