Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 10 augusti 2019

Nedåtgående trend på väg att vända

Förra året sjönk försäljningen av skotare rejält. Men trenden kan vara på väg att vända, enligt Skogsforums sammanställning för första kvartalet.

 - Det har varit stor brist på viktiga komponenter globalt, säger Torbjörn Johnsen på Skogsforum.
- Det har varit stor brist på viktiga komponenter globalt, säger Torbjörn Johnsen på Skogsforum.

Under 2018 såldes det 17 procent färre skotare jämfört med året innan. Totalt registrerades bara 274 nya skotare med en lastvikt över 8 ton i landet, en ovanligt låg siffra.

– Det beror främst på att tillverkarna inte klarat av att leverera maskiner till svenska kunder. Det har varit stor brist på viktiga komponenter globalt sett, säger Torbjörn Johnsen på Skogsforum.

Bättre kvartalssiffror

Men siffrorna ser lite bättre ut för första kvartalet 2019. Totalt såldes 70 maskiner första kvartalet i år jämfört med 66 motsvarande period i fjol. John Deere är det största märket på marknaden följt av Komatsu, Ponsse och Rottne.

Svensk maskinhistoria

Att John Deere har en stor marknadsandel tror Torbjörn Johnsen delvis kan bero på att John Deeres skogsmaskiner har svenska rötter. När företaget köpte Timberjack år 2000 fick de även en lång svensk skogsmaskinhistoria på köpet. 

– Det var på sätt och vis summan av många kända gamla svenska varumärken från skogsmaskinernas förflutna som ÖSA, Kockums och Bruun.

LÄS MER: Nya skotare på Sverigeturné

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen