Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 1 mars 2019

Nätverksträff för en mer jämställd skogsbransch

Elin Olofsson, NYKS, Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen, bjuder in till en första träff i Umeå på lördag den 9 mars.

 Elin Olofsson, verksamhetsutvecklare vid SCA Skog, är aktiv i NYKS, Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen.
Elin Olofsson, verksamhetsutvecklare vid SCA Skog, är aktiv i NYKS, Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen. FOTO: Per-Anders Sjöqvist

– Det finns ett behov av ett branschgemensamt avstamp för att utveckla normerna i skogssektorn och det behöver vi hjälpa varandra med. Det är 1,5 år sedan vi lyfte bilden av hur det är att vara kvinna i skogssektorn. Det tas initiativ till att jobba med de här frågorna, men man håller sig inom sitt företag eller sin organisation. Det finns inget intresse av att dela med sig av erfarenheter. Det är svårt att veta vad det beror på, kanske vågar man inte prata om att man vill utveckla normerna för att det skulle vara samma sak som att man har problem med dem i dag.

Berätta varför det blev just den här dagen.

– Det är årsdagen av jägmästarstudenternas öppna brev till SLU och branschen om sexism, trakasserier och ojämställdhet vid jägmästarprogrammet.

LÄS MER: Öppet brev från SLU-studenter

Vilka kommer?

– Vi har 70 anmälda som vi hoppas kommer för att de vill förändra skogsbranschen! Det är vi jätteglada över! Det är studenter, yrkesverksamma inom myndigheter, skogsägarföreningar, SLU med flera. Ingen representerar någon annan än sig själv, man kommer inte till träffen för att marknadsföra den plats där man arbetar eller studerar.

Vad står på programmet?

– Förmiddagen handlar om att förstå varför vi har den situation vi har. En av de medverkande är Monika Stridsman, tidigare generaldirektör för Skogsstyrelsen, nu bland annat ordförande i Föreningen Skogen. Det ska bli intressant att lyssna på hennes reflektioner! Eftermiddagen kommer vi att jobba med hur vi ska hantera detta, bland annat i en workshop där vi ska träna civilkurage – sexism.

Hur kommer NYKS att jobba vidare?

– Vi hoppas att det här verkligen blir avstampet för ett nätverk så att vi kan jobba tillsammans med de här frågorna. Vi har ett nätverk på Facebook, men nu vill vi formalisera det. Vår önskan är också att vi ska kunna fortsätta med en årlig träff och att vi då ska vara på olika platser i landet.

Relaterade artiklar

Till toppen