Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 29 juni 2018

Naturvårdsverket öppnar för pilbågsjakt - Djurens Rätt kritiskt

Naturvårdsverket föreslår ett antal nya föreskrifter om jaktmedel, bland annat att pilbågsjakt ska bli tillåtet. Djurens Rätt är starkt kritiskt.

FOTO: Istock

Naturvårdsverket föreslår flera förändringar, däribland att regler om ett jaktvapens ursprung och utseende tas bort ur föreskrifterna, samt en förändring i föreskrifterna för att tillåta viss jakt med pilbåge. Sådan är tillåten i bland annat Danmark, USA och på Åland, betonar myndigheten.

– I strategin för svensk viltförvaltning har vi sagt att vi ska utveckla möjligheten att använda nya sätt att jaga. Vi föreslår nu en begränsad möjlighet att jaga med pilbåge i Sverige. För att få göra det ska den som jagar ha både vanlig jägarexamen och en internationell bågjägarexamen säger Frederik Treschow, Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Upp till polisen

Naturvårdsverket föreslår också att det ska bli upp till Polismyndigheten att avgöra om det finns ordnings- och säkerhetsmässiga aspekter på olika jaktvapen. Föreskrifterna om jaktmedel beslutas av Naturvårdsverket i början av nästa år.

Djurens Rätt kritiskt

Djurens Rätt kritiserar förslaget om bågjakt, som föreningen karaktäriserar som nöjesjakt där djurets välbefinnande ignoreras.

– Vi behöver inte fler sätt att skadeskjuta vilda djur på. När djur dödas med ett pilbågsskott är det för att pilhuvudet skär av blodkärl. Om hjärtat eller en stor artär träffas direkt är chansen för snabb död stor, men om pilen träffar muskler eller olika organ i bålen medför det ett utdraget dödsförlopp, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

Kritiserar konsekvensanalysen

Djurens Rätt kritiserar också konsekvensanalysen, som enligt organisationen inte beaktar förslagets påverkan på djurskyddet.

– Förslaget saknar helt en analys ur ett djurskyddsperspektiv, något som vi också kommer att ta upp i vårt svar på remissen, säger Camilla Björkbom.

Förslaget är ute på remiss och föreslås träda i kraft i januari 2019.

LÄS OCKSÅ: Jägareförbundet reagerar på Söderhamnsjägarnas medlemsregler

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen