Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 1 juni 2018

Naturvårdsverket: Svenska vargstammen sjunker dramatiskt

Antalet vargar i Sverige har sjunkit från 355 förra vintern, till 305 under den senaste inventeringen i vintras. Frågan är om den siffran ger utrymme för licensjakt i vinter.

FOTO: Mostphotos

Vargstammen minskar alltså med 50 vargar, till 305 vargar. En minskning med nästan 15 procent, visar en inventering från Naturvårdsverket.

– Vargpopulationen i Sverige fortsätter att minska för tredje året i rad, men det finns ingen uppenbar naturlig förklaring för minskningen. I Norge ökar antalet vargar, säger Maria Hörnell-Willebrand, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Licensjakt kan utebli

Inventering görs för att skapa en tydlig och förutsägbar viltförvaltning, som exempelvis innefattar licensjakten under vintrarna. Tidigare har Jaktjournalen skrivit att den kommande licensjakten kan komma att ställas in ifall det uppskattade vargar bara ligger något ovanför miniminivån på 300 individer. Tidningen har talat med personer med god insyn i svensk jaktförvaltning.

Orsaken skulle vara att antalet vargar bara ligger något över minimigränsen. Tidigare har regeringen och riksdagen beslutat om att stammen ska ligga på 170-270 individer, varvid Naturvårdsverket satte miniminivån till 300. Svenska Jägareförbundet anser att riksdagens mål ska gälla. Den 7 juni, nästa torsdagen, meddelar Naturvårdsverket ifall beslutanderätten om licensjakt på varg ska delegeras till länsstyrelserna eller inte.

Varginventeringen från Naturvårdsverket

Pågår i huvudsak från 1 oktober till 31 mars.

Fokuserar man familjegrupper och revirmarkerande par.

Räkning sker genom att antal föryngringar multipliceras med en omräkningsfaktor, i vilken övriga vargar i populationen ingår.

Metoden utvecklas löpande och arbetet sker i samarbete med myndigheterna i Norge.

Framför allt så samlar man in genom spårning på snö, samt genom DNA-analyser på urin och spillning.

Källa: Naturvårdsverket

LÄS OCKSÅ: Vinterns vargjakt kan ställas in

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen