Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 juli 2017

Naturvårdsintäkter bidrog till ökad vinst i Sveaskog

Intäkter från naturvårdsinsatser bidrog till att Sveaskog ökade vinsten under årets första halvår. Rörelseresultatet ökade med 12 procent till 725 miljoner kronor (646).

 Död ved.
Bild 1/3 Död ved.
 Jessica Nordin.
Bild 2/3 Jessica Nordin.
 Aspskog.
Bild 3/3 Aspskog.

Naturvårdsintäkterna, eller intäkter för ekologisk kompensation, gäller en färsk affär med gruvbolaget Boliden. I affären säljer Sveaskog tjänster som ska kompensera för att Boliden avverkar 170 hektar skyddsvärd skog i samband med en gruvexploatering i Gällivare.

Främjar lövskog

Konkret handlar det om att Sveaskog skyddar, och skapar nya, naturvärden på ett 800 hektar stort skogsområde i norra Norrbotten. Flytt av död ved från gruvområdet till kompensationsområdet, naturvårdsbränningar och främjande av lövskog är några exempel på åtgärder som vidtas.

– I och med denna affär tar vi ett stort steg framåt för affärsområdet Ekologisk kompensation, säger Jessica Nordin, miljö- och affärsutvecklingsstrateg på Sveaskog, i en skriftlig kommentar.

Bra marknadsläge

Sveaskogs resultatförbättring tillskrivs även högre priser och volymer samt förbättrad effektivitet i virkesleveranserna från egen skog. Omsättningen ökade till 3 299 miljoner kronor (3 151).

– Resultatet för första halvåret är tillfredsställande, vi har ett bra marknadsläge och vi fortsätter vårt arbete med att öka effektiviteten ytterligare, kommenterar Sveaskogs vd Per-Olof Wedin.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen