Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 12 augusti 2018

Naturescoin vill bli ett Bitcoin för hållbarhet

Naturescoin syftar till att skapa en kryptovaluta som Bitcoin, men med en specifik inriktning mot miljö- och hållbarhetsrelaterade projekt.

Tanken med Naturescoin är att skapa kryptovaluta inspirerad av Bitcoin, men som till skillnad från många kryptovalutor både har ett socialt syfte och en kontext, i form av de ökade behoven av en hållbar ekonomisk utveckling. Bakom konceptet står den australienska teknikentreprenören Ian Jones och tanken är att med teknikens hjälp utifrån olika miljö- och andra aspekter ska vara möjligt att skapa tillgångar som det går att handla med och utbyta värden med.

Klämda mellan intressenter

Ett problem idag är enligt Ian Jones att företagen är klämda mellan olika intressenter, däribland etiska fonders krav och investerares lönsamhetssträvan, samtidigt som kraven ökar på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet från konsumenterna.

– Samtidigt så pressas företagen av kapitalmarknaderna att ge vinst på deras investeringar, så vad gör man? Svaret är att man gör minsta möjliga eftersom det kostar pengar som syns i resultaträkningen, säger Ian Jones till tidningen CIO i Australien.

Startade i november

Naturescoin startade i november och målet är att ha en komplett blockkedja, med en kryptovaluta, klar för lansering i slutet av året. Naturescoin är en digital valuta som är utformad för att kunna användas i miljö- och ekologiska sammanhang, av individer, projekt och organisationer.

– Vi har byggt en blockkedjebaserad ekonomi som kommer att stödja alla 17 hållbarhetsmålen från FN, samt en ny form av valuta som kan utbytas inom ramen för den ekonomin, säger Ian Jones, till den australienska affärsnyhetssajten Business News.

Tanken är att skapa ekonomi i fyra lager, med individer, företag, myndigheter och ideella organisationer och andra aktörer, på en plattform, något som enligt Ian Jones aldrig har gjorts tidigare.

– Blockkedjor ändrar helt spelreglerna och idag finns de regulatoriska ramverken för att skydda data, konsumenter och företag och det kommer att få en stor effekt, säger han, till CIO.

Målet är att kedjan ska expandera globalt, i Afrika, Europa och Australien. Företaget har kontor i London och arbetar i partnerskap med bland andra advokatfirman Allen & Overy och konsultföretaget Grant Thornton.

En blockkedja för hållbarhet

En blockkedja kan enklast beskrivas som en form av distribuerad databas, där noderna verifierar allt som sker på de andra noderna, såsom ändringar och tillägg. Det gör det möjligt för en donator att hålla koll på exakt vad som händer med donationen, eller så kan en etisk fond hålla koll på sina investeringar. En möbel- eller husköpare skulle därmed kunna hålla koll på råvarornas ursprung, exempelvis om det handlar om skyddade träslag, i den inköpta produkten. Naturescoin är även tänkt att kunna ingå som en tillgång i ett företags balansräkning, för att visa på en hållbar investering.

LÄS OCKSÅ: Skogens framtid avgörande för klimatet

Relaterade artiklar

Till toppen