Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 4 juni 2018

Nattjobb minskar brandrisken vid skogsarbete

På flera håll ställer skogsbolagen om till nattarbete för att minska brandrisken i den torka som råder.

FOTO: Mostphotos

Skogsstyrelsen gick i torsdags ut med en uppmaning till alla skogliga aktörer att ta del av och följa myndigheterna riktlinjer.

– Det blir fortsatt varmt och torrt med stor brandrisk i stort sett över hela landet. Nu är det extra viktigt att de riktlinjer som branschgemensamt arbetats fram för skogsbruket när det är brandrisk i skogen följs så vi inte får en ny storbrand liknande Västmanland 2014, säger Anna Marntell, nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Stoppar avverkning dagtid

Brandrisken gör att skogsbolag på flera håll stoppar skogsavverkningen dagtid från och med den här veckan. Södra skogsägarna, med 300-400 skogsmaskiner som hanteras av entrepenörer i Götaland, utför skogsarbete nattetid på platser där brandrisken är hög.

– Då är det lite fuktigare, lite svalare och samtidigt mindre vind, säger områdeschefen Magnus Nykvist, till Sveriges Radio P4 Jönköping.

Tillägg för OB

För entreprenörerna innebär det tillägg för bland annat obekväm arbetstid, eftersom nattpassen ofta ligger mellan tolv- och femtiden på morgonen. Största risken är att gnistor uppstår, exempelvis vid friktion mellan skogsmaskiner och marken eller mot stenar. Samtidigt så varnar räddningstjänsten på flera håll för arbete med skogsavverkning på platser som är utsatta.

– Motorsågar och skogsmaskiner kan orsaka gnistor och vi vill uppmana till försiktighet, säger Simon Willner, inre befäl på Norra älvsborgs räddningstjänstförbund, till Sveriges Radio P4 Väst.

Flera bränder rasade

Riskerna är stora för skogsbränder och flera har härjat i helgen. Däribland en i fredags i skogen norr om Fliseryd, som spred sig över en mindre yta. Räddningsinatser gjorde dock att den gick att få under kontroll, skriver Sveriges Radio P4 Kalmar.

I Gävleborg rasade flera skogsbränder, varav en i Grinduga söder om Gävle som under söndagen inte var under kontroll. Helikoptrar kallades in för att vattenbomba.

– Vi har det inte under kontroll än. Vinden påverkar. Just nu är det vindstilla och det är bra, men rätt vad det är blåser det upp igen, sade Lars Peter Svensson, insatsledare, under söndag eftermiddag, till SVT Nyheter Gävleborg.

Fyra styrkor

Söder om Nora fick Nerikes brandkår rycka med fyra styrkor ut för att bekämpa en brand på sju hektar. Bilister ombads att undvika länsväg 744 under fredagen och framåt, eftersom räddningstjänsten behövde parkera fordon för att säkerställa att elden inte skulle sprida sig ytterligare, skriver Sveriges Radio P4 Örebro.

LÄS OCKSÅ: Brandrisken ökar – avverkning stoppas

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen