Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 januari

När ska jag betala in skatten?

Vilka datum är det som gäller om jag ska fyllnadsinbetala skatt för att slippa ränta? Land Skogsbruks expert ger besked.

 Vibeke Alstad, skogsekonom och jägmästare, LRF Konsult.
Vibeke Alstad, skogsekonom och jägmästare, LRF Konsult. FOTO: Ann Lindén

Fråga: Jag gjorde en stor avverkning 2018 och har inte betalat in någon preliminärskatt under året. När ska jag göra en fyllnadsinbetalning för att slippa betala ränta?

Expertens svar: Det finns några olika datum att hålla reda på för en enskild näringsidkare. När det handlar om en extra inbetalning av skatt så beror tidpunkten på hur stor inbetalning som behöver göras.

Om man räknar med ett underskott av slutlig skatt på mer än 30 000 kronor så ska inbetalningen vara gjord senast den 12 februari om man vill undvika ränta.

Om underskottet av slutlig skatt är mindre än 30 000 kronor så räcker det att göra en extra inbetalning den 3 maj.

Förutom inkomstskatt så har du säkert moms att betala in. Om du redovisar moms för hela året och inte har någon EU-handel så ska momsen betalas in senast den 13 maj. Om du omfattas av ett byråanstånd så gäller den 26 juni.

Observera skillnaden mellan moms och ”vanlig” skatt. Momsen måste betalas in senast den 13 maj (26 juni) medan du kan vänta med den extra skatteinbetalningen. Det som händer är att du påförs ränta fram till förfallodagen. Förfallodagen är tre månader efter att du fått ditt slutskattebesked vilket inträffar i mitten av september eller december.

Förfallodagen är alltså antingen den 12 december 2019 eller den 12 mars 2020. Räntan på skattekontot är 1,25 procent fram till förfallodagen. Därefter är den 16,25 procent.

Vibeke Alstad

LRF Konsult

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen