Mystiska tallar fortsätter förbrylla
Forskare på Skogforsk fortsätter sökandet efter orsaken till den mystiska tillväxtstörningen hos tallar i Sydsverige.
På olika håll i östra Götaland har det kommit rapporter om att tallar växer på ett busklikt sätt med flera toppskott. Och en inventering i höstas visade att nästan 17 procent hade dubbla eller fler toppskog, att jämföra med fyra procent under våren 2018.
– Plantorna ser konstiga ut, det gör de, inte alla, men tillräckligt många för att man ska vara bekymrad, säger Karl-Anders Högberg som undersöker mysteriet på uppdrag åt Södra och Sveaskog.
Större än man trott
Förekomsten av tallar med tillväxtstörningar verkar vara större än man trott, och fenomenet finns inte bara i östra Götaland.
– Jag har inte analyserat data ännu, men när vi var på ett objekt och satte igång inventeraren i våras, då tyckte jag inte att plantorna såg speciellt bra ut, där heller. Det här var i närheten av Ljungby.
Så problemet kan finnas i västra Götaland?
– Det kan nog det. Det är jag rädd för, säger Karl-Anders Högberg.
Ska testas i fält
Ännu är orsaken till tillväxtstörningarna en gåta. Nu ska ett experiment utföras i fält för att se om man kan komma närmare en lösning. I en provyta utanför småländska Nybro ska en del plantor behandlas med fungicider och andra plantor tillföras bor, för att se om problemet beror på näringsbrist eller svampangrepp.
Prover på skadade plantor ska också tas och skickas till SLU för DNA-analys för att se om det finns en identifierbar svamp inblandad.
Studeras varannan vecka
Ett drygt 20-tal plantor, både oskadade, skadade och nysatta plantor, ska studeras noga, varannan vecka under säsongen.
– Vi vill försöka hitta en tidpunkt när det händer, och kanske kunna se om det är någon skadegörare som är i farten, säger Karl-Anders Högberg, som konstaterar att man får vända på alla stenar.
– Vi får inte glömma plantskolan, det kan vara något som händer där också, har något ändrats i odlingen, har någon ny behandling introducerats?
Söka orsak
Även om hotet från skadegörare som granbarkborren och snytbaggen är vida större, så anser Karl-Anders Högberg att det är nödvändigt att fortsätta söka efter orsaken till tillväxtstörningarna i tall.
– Skogsägarna satsar verkligen på att få tillbaka tall och sätta tall där det ska vara. Då känns det här riktigt tråkigt. Vi måste försöka komma tillrätta med det här och få tallarna att växa som de ska.
Markägare kritiska
Drabbade markägare slog för några år sen larm om tallarna som inte växte normalt och rakt. Och de tycker inte att Södra och Sveaskog har tagit problemen på tillräckligt allvar. Skogsägaren Fredrik Pettersson, som bor mellan Västervik och Oskarshamn, välkomnar att forskarna sent om sider har insett att problemen är stora.
– De har varit väldigt nonchalanta, men nu är det annat ljud, nu är de inte fullt lika katiga nu, säger han.”
LÄS MER: Tallmysteriet – fallet med de förstörda toppskottenLÄS MER: Torr sommar gav fler plantor med dubbeltopp
Kommentarer
Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.