Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 november 2009

Mystik kring Färila sågverk

FÖRSTA SPALTEN Skogsland nr 46. Ibland funderar man på hur saker och ting fungerar. Kring sågverket i Färila vilar en sådan mystik. Styrelsen i Setra, som är landets största sågverkskoncern, beslutar i början av året att stänga sågverket i Färila. En enligt uppgifter nödvändig strukturrationalisering, dessutom i en tid när marknaden bara pekar nedåt. Bakom beslutet står styrelsen med huvudägarna statliga Sveaskog, LRF och Mellanskog. Tiden går. Setra får en ny koncernchef och under hösten märks ett lyft i marknaden. Plötsligt förändras något radikalt och sågverket i Färila ska starta på nytt, visserligen i mindre omfattning och delvis ändrad inriktning, men ändå?!?

Man börjar undra. Har inte landets största sågverkskoncern kapacitet att bedöma situationen för sina sågverk längre fram än några månader?
Setras lappkast är något enastående i sitt slag. Och de här turerna har sannerligen inte stärkt företagets ”aktier” inför en kommande börsintroduktion. Nedläggningsbeslutet luktade panik lång väg och inger inget förtroende för styrelsen eller företagsledningen.
När man dessutom från flera håll hört rykten om politiska turer kring Setras nedläggning av Seskarösågen i Norrbotten så börjar man även undra över turerna kring Färila. Är det regionalpolitiska hänsyn som räddar kvar sågverket?
Ryktena har dementerats och den politiska inblandningen förnekats men röken har synts vida omkring. Sanningen i dessa turer lär vi nog få vänta på, ämnet är fortfarande så hett att ingen vill ta i det.
Förhoppningsvis har styrelsen nu ändå tagit rätt beslut. Ett beslut som gör att bönderna på sikt får tillbaka sina investerade miljoner.

Apropå sågverk så är det väldigt spännande på marknaden just nu. Varningsklockorna för att sågverken på klassiskt maner ska såga sönder marknaden har klämtat en tid. De senaste prishöjningarna har fått konkurrenterna att börja röra på sig och nu ökar utbudet på ett sätt som kan hota priserna på färdigsågat.
Förhoppningen står till att byggen av nya hus och arbetsplatser tar fart och ökar efterfrågan. Tyvärr finns det väl inte mycket som tyder på det just nu, men vi får hoppas att Holmen har bättre analytisk förmåga än Setra. Det jättesågverk bolaget bygger just nu borgar väl för att bättre tider är på väg …

Rolf Segerstedt 090-12 20 91

Relaterade artiklar

Till toppen