Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 mars

Myndigheter vill fortsätta med Naturnära jobb

Arbetsmarknadsuppdraget Naturnära jobb avslutades när pengarna drogs in av riksdagen. Nu vill myndigheterna att uppdraget förlängas.

 Deltagare i Naturnära jobb bygger en lucka i ett viltstängsel för att man ska kunna komma igenom.
Deltagare i Naturnära jobb bygger en lucka i ett viltstängsel för att man ska kunna komma igenom. FOTO: Patrik Svedberg

Naturnära jobb sjösattes under 2018 och skulle pågå till 2021. Men redan vid senaste årsskiftet avslutades uppdraget, två år för tidigt, efter att riksdagen beslutat om att finansieringen skulle upphöra.

Nu har Skogsstyrelsen och de deltagande myndigheterna lämnat en rapport till regeringen där man föreslår att uppdraget Naturnära jobb ska förlängas och att finansieringen ska återupptas.

Bidragit till jobb

I rapporten hävdar myndigheterna att uppdraget på flera sätt bidragit till nytta för både individer och samhälle. Bland annat har 1672 deltagare har fått anställning inom Naturnära jobb.

Enligt rapporten har uppdraget också bidragit till att mer än 1 000 samhällsnyttiga arbetsuppgifter blivit genomförda, bland annat röjning vid naturreservat och utmed vägar, upprustning utmed motionsspår och vandrings- och skoterleder.

En av tio

De slutgiltiga siffrorna över hur många som fick sysselsättning via Naturnära jobb ska presenteras av Arbetsförmedlingen i april, men enligt rapporten visar det preliminära resultatet att en av tio deltagare gick vidare till annan anställning eller utbildning.

– Bedömningen är att resultatet hade blivit bättre om man fått fortsätta utveckling och matchning av individerna. Framförallt för att arbetskraftsbehovet är som störst inom de gröna näringarna i samband med fältsäsong då anställningarna planerades att avslutas, men också för att matchningsarbetet skulle intensifieras under våren, säger Fredrik Gunnarsson, chef för Skogsstyrelsens enhet för arbetsmarknadsuppdrag, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Naturnära jobb ska leda till arbete

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen