Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 11 april 2017

Myndighet begär 5 miljoner för hårdare tillsyn

Inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra delen av landet är pausad. Nu begär Skogsstyrelsen 5 miljoner kronor av regeringen för att skärpa tillsynen.

Skogsstyrelsen har bjudit in skogsbolagen för att diskutera ansvaret för skogar med höga naturvärden i nordvästra Sverige.
Skogsstyrelsen har bjudit in skogsbolagen för att diskutera ansvaret för skogar med höga naturvärden i nordvästra Sverige. FOTO: Ann Lindén

Skogsstyrelsen vill använda det extra anslaget på 5 miljoner kronor till att utöka rådgivningen och skärpa tillsynen i nordvästra Sverige under tiden som nyckelbiotopsinventeringen tagit paus. Myndigheten har också bjudit in företrädare för skogsbruket till ett möte för att diskutera ansvarsfrågan.

Bjuder in skogsbolagen

”Jag förväntar mig att det presenterar hur de tänker hantera skogar med höga naturvärden”, skriver Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist i ett pressmeddelande.

I en gemensam skrivelse beskriver Mats Sandgren, vd SCA Skog, Sören Petersson, vd Holmen, Elisabet Salander Björklund, vd Bergvik Skog och P-O Wedin, vd för Sveaskog, bolagens inställning i debatten kring nyckelbiotoperna.

”Vi kommer inte att förändra vårt arbetssätt sin en följd av Skogsstyrelsens paus i nyckelbiotopsinventeringen. Vi kommer själva att fortsätta inventera och identifiera de skogar som har högst naturvärden och ta hänsyn till dessa när vi brukar skogen. Vi undantar på eget initiativ de skogar som har högst naturvärden från skogsbruk”, skriver de.

Utmaning med klimatmål

Skogsbolagen hävdar också att utmaningen är att nå klimatmålen och att skogsbruket har en viktig del i detta.

”För att skapa en så hög tillväxt som möjligt och kunna förse samhället med klimatneutrala produkter är det viktigt att vi brukar så stor areal som möjligt”, skriver de fyra vd:arna.

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen