Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 12 februari 2019

MSB vill upphandla eget brandsläckningsflyg

Sveriges egna resurser för skogsbrandsbekämpning var för små och inte förberedda på de stora skogsbränderna i somras, fastslår MSB i en ny rapport. Nu vill myndigheten utöka resurserna.

 MSB vill se till att Sverige har tillgång till egna brandbekämpningsplan, likt de italienska plan som hjälpte till att bekämpa skogsbränderna sommaren 2018. Arkivbild.
MSB vill se till att Sverige har tillgång till egna brandbekämpningsplan, likt de italienska plan som hjälpte till att bekämpa skogsbränderna sommaren 2018. Arkivbild. FOTO: Robert Henriksson/TT

I rapporten som presenterades på tisdagen föreslår Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en utveckling i tre steg inför skogsbrandssäsongen 2019.

Vill säkra tillgången

Myndigheten vill upphandla helikopterkapacitet samt skopande mindre flygplan, samt se till att Sverige säkrar tillgång till större skopande flygplan – antingen som upphandlad tjänst eller med egna flygplan. För detta finns dock ingen färdig finansiering, enligt rapporten.

– Det viktigaste är att vi får bättre förmåga att vattenbomba från luften. Och att vi får en starkare räddningstjänst, fler och skickligare, säger Dan Eliasson, generaldirektör för MSB, till Sveriges Radio.

Öka kompetensen

Därutöver vill MSB satsa på både en bättre samordning mellan räddningstjänster samt utbildning för att öka kompetensen inom skogsbrandsbekämpning. Totalt föreslår myndigheten utbildningsplatser till en kostnad av 60 miljoner kronor.

Risk att skogsbränder ökar

MSB vill också se över vidareutbildning för räddningstjänstpersonal, räddningsledning samt utbildningsinsatser för att stärka personalkapaciteten inom kommunal räddningstjänst. MSB påtalar i rapporten att klimatförändringarna innebär att risken för skogsbränder ökar.

Rapporten ska nu lämnas över till justitiedepartementet.

Läs mer: Skogsentreprenörerna välkomnar skogsbrandsutredningSkogsmaskiner sällan orsak till skogsbränderSå vill MSB snabbrusta mot skogsbränder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen